PRAJD POZORIŠNI FESTIVAL: U organizaciji Hartefakt fonda, od 12. do 17. septembra u Beogradu

V.V.S.

10. 09. 2021. u 19:43

TEMATSKI okvir ovogodišnjeg Prajd pozorišnog festivala (koji se održava od 12. do 17.septembra u Beogradu) su  manipulacije, o čemu Andrej Nosov, pozorišni reditelj i organizator programa kaže:

Hartefakt fond

- Velika je radost u vreme pandemije kroz pozorište preispitivati pitanja manipulacije. Ove godine naši međunarodni gosti donose veoma zanimljive umetničke forme koje preispituju postojeće okvire, ne samo u pozorištu već i u čitavom društvu. Pitanja solidarnosti, razumevanja i izgradnje drugačijih narativa za budućnost ključni su elementi našeg programa. I naravno, ljubav je zakon.

 Predstava koja će otvoriti ovogodišnji festival na Sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta je  AnOngoing Song, poljskog autora Šimona Adamčekabavi. Sledi "Strah od leptira" rediteljke Isidore Goncić,a treći festilski dan posvećen je predstavi "Pazi na prazninu", hrvatskog reditelja Romana Nikolića. Na programu su i Fasbinderove "Kišne kapi na vrelom kamenju", reditelja Juga Đorđevića, a Karolina Bjanki  otvoriće novi festivalski pravac umetničkog studija i pogleda publike u proces kreiranja, istraživanja i stvaranja umetničkih formi. Ova brazilska umetnica, koja trenutno živi u Amsterdamu, otvara važna pitanja uloge i ranjive pozicije žena u izvođačkim praksama i publici će predstaviti rezultate svog rada predstaviti

Treći po redu, Beograd Prajd Pozorišni Festival realizuje se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, platforme "Srbija stvara", kao i partnerskih organizacija Beograd Prajda, Narodnog pozorišta u Beogradu, Beogradskog dramskog pozorišta, UK "Vuk", Galerije "Endžio Haba" i KC Grada.

Pogledajte više