PREDSTAVLJANJE ZBIRKE KOVAČIĆ U GALERIJI "B2": Siptom minulog vremena

M.A.K. 10. 09. 2021. u 14:39

DELA nastala poslednjih godina jugoslovenskog umetničkog prostora čine izložbu "Simptom vremena.

Galerija B2

Traganje za sopstvenim jezikom u umetnosti", koja će biti otvorena u subotu, u 19 časova, u beogradskoj Galeriji "B2" (Balkanska 2). Istovrmeno to je i prikaz privatne zbirke Kovačić, nastale 1990. godine, a koju je selektovala kustoskinja Dragica Vuković.

Postavku u "B2" čine dvadeset i dva dela. Među njima su radovi Bore Iljovskog, Zdravka Joksimovića, Ere Milivojeviće, Neše Paripovića, Marije Dragojlović, Vere Stevanović, Jelice Radovanović, Dejana Anđelkovića, Dragoslava Krnajskog, Gorana Đorđevića i Veljka Lalića.

Kolekcija Vojislava Kovačića, kako u predgovoru kataloga ističe istoričar umetnosti Stevan Vuković, odražava duh vremena u kome je nastajala. U njoj se nalaze "dela kojase kreću u opsegu od sasvim konceptualnih radova do nove beogradske skulpture, od umetnosti prisvajanja do umetnosti intimnog ličnog rukopisa, kao i od izrazito ikoničkih i metaforičnih do potpuno neikoničkih radova, od neoekspresionizma do neekspresionizma".

- Ona su nastajala simultano, u rasponu od svega par godina, i može se reći da su u međusobnom diferencijalnom odnosu, te to što se u okviru kolekcije zatiče nije puka raznolikost, već skup radova koji stoje u vrlo preciznim međusobnim odnosima, koji se na pravi način detektuju tek u adekvatnoj prostornoj postavci. A za nedostatak objedinjavajućeg narativa pod koji bi se ti radovi mogli podvesti, indikativan je bio stav Ješe Denegrija u intervjuu o tom periodu, koji je sa njimradila Jasmina Čubrilo. Tu je on, pored ostalog, izjavio i da na tu "jezičku i medijsku nepreglednost" ne treba gledati "kao na negativno, već, upravo suprotno, kao na prirodno pozitivno stanje krajnje otvorenih i raznolikih pojedinačnih izražajnih mogućnosti koje umetnicima i svima koji se takvima smatraju daju šanse nesuzdržanog ispoljavanja" - podseća Vuković.

Pogledajte više