ŽIKA PAVLOVIĆ ZA GORANA MARKOVIĆA: Doneta odluka o nagradi za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu

I.Mitić

09. 09. 2021. u 18:38

OVOGODIŠNjI dobitnik nagrade „Živojin Žika Pavlović“, koju Leskovački internacionalni festival filmske režije(LIFFE) dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu, je reditelj, scenarista i dramski pisac Goran Marković.

FOTO: promo

Njemu će ovo prestižno priznanje biti uručeno u okviru 14. filmskog festivala koji se održava od 16. do 21. septembra u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra(LKC).

U obrazloženju organizatora se navodi da je Marković jedan od najeminentnijih reditelja sa ovih prostora.

On je ostavio značajan trag u promociji regionalne kinematografije u svetu čime je zaslužio glavno priznanje festivala koje nosi ime proslavljenog sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Goran Marković je ovim povodom naglasio da je Žika Pavlović bio njegov uzor u estetskom i etičkom pogledu uz podsećanje da je kao reditelj bio začetnik i najznačajniji autor crnog talasa.

- Zbog tog hrabrog umetničkog poduhvata trpeo je velike posledice i progon. Pokazao se kao stamen čovek koga ne može uplašiti bilo kakva pretnja, čak ni činjenica da je bio otpušten sa mesta profesora filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti. Izgubivši mogućnost da snima filmove nastavio je svoj literarni opus koji nije manje značajan od filmskog. Trudio se i da pomogne mlađim autorima i davao savete od neocenjive vrednosti. Umro je rano, ne dovršivši svoje obimno delo, i ostao kao jedna od najsjajnijih zvezda naše kinematografije. Zbog svega toga, a ne zbog puke kurtoazije, moram da kažem kako mi ova nagrada predstavlja veliku čast i čini me ponosnim - rekao je Marković.

U LKC podsećaju da su među ranijim dobitnicima ove nagrade Slobodan Šijan, Emir Kusturica, Rade Šerbedžija, Predrag Miki Manojlović, Lazar Ristovski, Dragan Nikolić, Velimir Bata Živojinović, Slavko Štimac, Bogdan Diklić i Goran Paskaljević.

Goran Marković je dobitnik više od 30 domaćih i stranih nagrada, a prošle godine dobio je i nagradu za životno delo Udruženja filmskih umetnika Srbije.

Većina njegovih filmova stekla je kultni status, a njihovi junaci, replike i muzika prihvaćeni su u okvirima popularne kulture i citirani u drugim umetničkim delima.

 

FOTO: promo

Prikazano više od 250 filmova

LIFFE je festival koji promoviše najvrednija ostvarenja iz celog regiona i u prvi plan stavlja umetnost filmske režije. U proteklih 13 godina u Leskovcu je prikazano više od 250 filmova koje je pogledalo oko 80.000 ljudi, a grad na Veternici ugostio je više od 80 najpoznatijih reditelja različitih generacija kao i veliki broj glumaca iz svih zemalja bivše Jugoslavije. Na festivalu su dodelju tri nagrade za režiju i dve glumačke nagrade.

Pogledajte više