NAGRADA LADIKOVOJ: Počeo književni festival u Novom Sadu

J. S.

07. 09. 2021. u 11:45

PESNIKINjA, prevodilac, autorka brojnih performansa ali i glumica Katalin Ladik laureat je Međunarodne književne nagrade "Novi Sad" koju dodeljuje 16. Međunarodni novosadski književni festival u organizaciji Društva književnika Vojvodine.

Foto N. Karlić

Festival je započeo sinoć i trajaće do 8. septembra, a u novosadskim kafićima i na Trgu republike ugostiće više od tridesetak pesnika iz Srbije i inostranstva.

Katalin Ladik, dobitnica nagrade koju joj je dodelio žiri - Jovan Zivlak, predsednik, i članovi dr Kornelija Farago i Branislav Živanović - rođena je u Novom Sadu. Poslednjih godina živi na relaciji rodni grad - Budimpešta - Hrvatska, ali često gostuje i u Beogradu.

- Računaju još uvek na mene, nisu me zaboravili zato što nisam fizički stalno prisutna ovde i to mi je velika čast.Zapravo,otkako ne živim permanentno u Novom Sadu, ovaj lepi grad kulture i multietičnosti prisutan je sve više u mojim delima,naročito u proznoj književnosti - rekla je Ladik juče novinarima.

Na festivalu će,među ostalima, učestvovati i Diter M.Gref iz Berlina, autor pet knjiga pesama u izdanju značajnih nemačkih izdavačkih kuća, Pablo Lopes Karbaljo, profesor hispanoameričke književnosti u Madridu i pisac nekoliko zapaženih zbirki poezije, a putem onlajn komunikacije kako bi izbegao dane izolacije zbog korone u svojoj zemlji, učesnicima će seobratiti Dejvid Brigs iz Londona, autor tri zbirke pesama i dobitnik nagrade "Erika Gregorija" 2002. godine.

Pogledajte više