DUČIĆEV ŽIVOT - OTVORENA KNJIGA: Izložbom u Galeriji SANU, počinje obeležavanje 150 godina od rođenja velikog srpskog pesnika (FOTO)

M. Kralj

07. 09. 2021. u 15:21

SVAKI čovek ima u svom životu mnogo planova, ali nema nego jedan cilj (...) Tim ciljem stvarno počinje čovekov život i njime svršava, skoro u precizan sat.

Foto I. Marinković

Dok god cilj nije ostvaren, čovek postoji.

Ova misao jednog od najznačajnijih srpskih pesnika može se pročitati na postavci "Jovan Dučić: Traganje za novim" u Galeriji SANU, kojom će otpočeti obeležavanje 150 godina od njegovog rođenja. Autor izložbe koja je obuhvatila ostvaren Dučićev cilj, kroz sve životne promene i stvaralačke dosege, od rođenja do povratka zemnih ostataka u rodno Trebinje, jeste akademik, profesorka Zlata Bojović, sekretar Odeljenja za jezik, a večeras u 19 časova svečano će je otvoriti Vladimir Kostić, predsednik SANU.

Rad na postavci koja odslikava najvažnije puteve i preokrete u radu, posebno onom književnom, ali i uspešnu diplomatsku karijeru, putovanja po svetu... trajao je, prema rečima autorke deset meseci. Suočena sa mnoštvom građe o jednoj tako složenoj i značajnoj ličnosti, opredelila se da izložbu koncipira kao knjigu, sa osam zasebnih poglavlja.

- Na početku je predstavljena njegova biografija sa dosta novih činjenica, do kojih smo došli tokom rada, istražujući po arhivima, bibliotekama - istakla je akademik Bojović, najavljujući postavku u Galeriji SANU.

- Među tim novim i ključnim podacima je i datum kada je tačno postao podanik Kraljevine Srbije, što je važno da bi se razumeli njegovi putevi u diplomatiji, a i u stvaralaštvu.

Hronologiju prate originalna dokumenta, izvorni materijal - od prve objavljene pesme do najstarijih porodičnih i Dučićevih fotografija, ali i lični predmeti. U drugom segmentu predstavljen je odnos prema Beogradu, za koga je pesnik bio vezan celog života iako je tu ostajao kratko, između dve diplomatske misije:

- Malo se zna da je 1908. godine bio urednik kulturne rubrike, kako se to govorilo hronike, u "Politici" - nastavlja autorka izložbe.

- Držao je ovde javna predavanja, tu objavio gotovo sva svoja dela, pa je čak i na knjigama koje je štampao u Americi, pisalo Pitsburg - Beograd. Među novim pojedinostima je i da je pred kraj života kupio kuću na Banovom brdu. Nikada se tu nije nastanio, iako je želeo da mu Beograd bude mesto za konačni smiraj.

Poseban odeljak govori o Dučiću kao članu SANU, gde je biran za dopisnog, a onda i redovnog člana (potpisnici predloga su bila prva imena naše kulture - Bogdan Popović, Slobodan Jovanović, Aleksandr Belić, Đorđe Jovanović, Uroš Predić), a čak tri centralna dela izložbe su posvećena književnom radu.

- Prvi smo kojima je pošlo za rukom da dođu do svih prvih izdanja njegovih knjiga i izlože ih, i to zahvaljujući Biblioteci SANU, ali i saradnji sa Narodnom bibliotekom, bibliotekom u Trebinju i drugim našim bibliotekama - naglašava akademik Zlata Bojović.

- Zahvaljujući bogatoj građi u Arhivu SANU, uz niz dela smo mogli da izložimo i originalne rukopise i korekturu. Ni na jednoj izložbi nekog pisca do sada nije viđen tako veliki broj sačuvanih autografa iz svih perioda rada.

Foto Arhiva

Pred publikom će se tako naći rukopisi pesama, delova proznih dela - "Blaga cara Radovana", "Jutra sa Leutara", ali i putopisne proze - "Gradovi i himere", kao i građe za monografiju o Savi Vladislaviću Raguzinskom i prepiske sa poznatim ličnostima. Jedna od tema izložbe su i njegovi savremenici, koje je nazvao "saputnicima", među kojima su Ivo Andrić, Branko Ćopić, Veljko Petrović, Milan Kašanin, Isidora Sekulić i drugi.

- Pregledajući njegova izdanja uočili smo da je svaku knjigu posvetio nekom od svojih prijatelja, a ne porodici, ili rodbini - primetila je profesorka Bojović. - To nisam naišla ni kod jednog drugog pisca.

Tridesetogodišnji Dučićev diplomatski angažman bogato je ilustrovan originalnim dokumentima, ukazima, ličnim beleškama, odlikovanjima, fotografijama, a izložena je i njegova ambasadorska uniforma. U posebnom odeljku, posvećenom Trebinju, stoje vredni predmeti iz Muzeja Hercegovine, a reč je o ličnoj kolekciji umetničkih dela i antičke plastike, koju je poklonio rodnom gradu.

Na izložbi će se naći i bista Jovana Dučića, rad Ivana Meštrovića, kao i oko 150 originalnih dokumenata, fotografija, nota (partitura kompozicija na Dučićeve stihove) i predmeta, kao i veliki broj reprodukovanih eksponata.

U radu na postavci, ispred Galerije SANU, učestvovala je kustos Katarina Živanović, koja je naglasila da je veliki broj institucija izašao u susret organizovanju izložbe među kojima su Arhiv Jugoslavije, NBS, Narodni muzej, kao i Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka Trebinje, čiji predmeti prvi put gostuju u Beogradu. Ona je iznela i da su dizajn postavke uradili Ozarija Marković Lašić i Nebojša Vasiljević, a muziku specijalno za ovu priliku pisao Aleksandar Marković. Film o Dučićevom Trebinju, koji će se prikazivati tokom trajanja izložbe, do 7. novembra, autorski je rad Alumnija filološkog fakulteta u Beogradu, a posetioci će moći na četiri punkta i da slušaju omiljene stihove i delove iz Dučićevih proznih dela.

Svečana akademija i naučni skup

TOKOM "Godine Jovana Dučića" u SANU će biti održan naučni skup posvećen njegovom delu i životu, 9. i 10. decembra, kome će prethoditi svečana akademija, 8. decembra. Zbornik radova sa naučnog skupa biće objavljen sledeće godine. Do naučnog skupa planirano je da se pojavi i knjiga "Jovan Dučić - život, delo, vreme", na srpskom i engleskom jeziku, a izložbu u Galeriji SANU prati, takođe dvojezični, studijski katalog.

Pogledajte više