CRVENO NA FOTOGRAFIJI: Premijera izložbe Eda Igliča u Paraćinu (FOTO)

Z. RAŠIĆ

03. 09. 2021. u 23:58

MAJSTOR fotografije Foto-saveza Srbije Aleksandar Trbović otvorio je večeras u Paraćinu, u prisustvu autora Eda Igliča, njegovu drugu samostalnu izložbu Foto esej “Crvena”, koja se izuzetno dobro, energijom i monolitnošću, uklopila u savremeni ambijent galerije novog Kulturnog centra.

Foto: Z. Rašić

U organizaciji  najmlađeg paraćinskog foto-kluba “Art tim” i Kulturnog centra, ova izložba je premijerno prikazana posetiocima baš u Paraćinu, a kako je objasnio Trbović, u više stvari je jedinstvena.

- Najpre, ovo su fotografije svakodnevnog života u boji, što je prava retkost, a sam izbor teme – crvena boja, kao i broj fotografija, 42, govori o Edovoj nameri da izložba bude umetnička. Prema mom saznanju, ovo je prva samostalna izložba u srpskoj fotografiji na temu crvene boje i tu je Edo postavio standard. Suprotno većini nas, on crvenu ne doživljava kao smetnju nego na osnovu te boje gradi fotografiju. I dok je nekima crvena teret ili je koriste na pojedinačnoj monohromskoj fotografiji da nešto naglase, Edo radi izložbu na temu crvene boje. Ja mu čestitam na tome – kaže Trbović i napominje da ova izložba treba da se gleda kao celina i to onda ukazuje na koncept, mada je u stvari tematska.

Izložene fotografije nastale su u periodu od 2013. do ove godine. Kako autor ističe, ideja da napravi izložbu Foto esej “Crvena” rodila se pre pet-šest meseci, dok je čitao knjigu “Istorija jedne boje-crvena” francuskog istoričara umetnosti.

- Uživao sam čitajući i video da sve to ja zapravo imam na svojim fotografijama, te da bi bilo lepo da napravim izložbu u crvenoj boji kako u životu, tako u istoriji, ljubavi… Nadam se da vremenom uradim i foto-esej na neke druge boje. Što se tiče crno-bele fotografije, ona je lepa i tradicionalna kod nas, ali odslikava obično siromaštvo i patnju. Ja svet vidim u boji i svetlu, a posebno crvena doprinosi nekoj radosti u životu, energiji – objašnjava Iglič.

NA LISTI DESET NAJUSPEŠNIJIH

Edo Eglič živi u Beogradu i fotografijom se  bavi od gimnazijskih dana, ali posebno intenzivno poslednjih desetak godina. Član je Foto-kluba “Beograd” i Foto-saveza Srbije, na listi je deset njegovih najuspešnijih članova. Nagrađivan je  na brojnim izložbama fotografije u Srbiji i u inostranstvu…

“Crvena” izložba ostaje u Paraćinu do 10. septembra, posle čega će najverovatnije biti postavljena u Beogradu. U ime glavnog domaćina ovog događaja, “Art tima”, Bojan Petrović je rekao da je to bila prva gostujuća izložba koju su, kao mlado foto-udruženje organizovali, a sudeći po aplauzu i odličnom pratećem muzičkom programu – dvostruka premijera bila je uspešna.

Pogledajte više