BEOGRADSKA INTERNACIONALNA NEDELJA ARHITEKTURE: O zgradi Doma štampe u Beogradu

D. B. M. 03. 09. 2021. u 13:02

U KULTURNOM centru Beograda od 17. do 26. septembra održava se Beogradska internacionalna nedelja arhitekture. BINA realizuje Letnju filmsku školu, desetodnevnu filmsku radionicu u okviru evropskog projekta The Future Architecture Platform.

FOTO: Promo

Ovogodišnji program platforme nosi zajednički naslov "Pejzaži brige", a BINA filmska radionica "Kad bi ovi zidovi govorili" će biti posvećena zgradi Doma štampe. Namera organizatora je da se učesnici radionice upoznaju sa objektom, njegovom arhitekturom, istorijom, sadržajima i korisnicima i u kratkoj filmskoj formi daju svoj doživljaj/viđenje, komentar trenutnog stanja ili sugestiju njegovih potencijala u budućnosti.

Radionica je posvećena edukaciji i produkciji kratkih filmovima i video-radova kojima se sagledavaju i analiziraju raznovrsni potencijali filma i filmskog jezika za istraživanje arhitekture i njenih višeslojnih značenja.


Glavni mentor radionice je filmski reditelj Dejan Petrović - osnivač Međunarodnog studentskog filmskog kampa "Interakcija". Ostali mentori iz oblasti filma su reditelj Vojin Vasović i snimatelj Dragan Vildović, a iz oblasti arhitekture su finalisti konkursa "Budućnost arhitekture": Julija Udal, Aleks de Litl, Džo Gilmor, Ričard Kuk, Ana Andersen, Nina Bačun, Dea Vidua i Viktorija Mračkov.


Zgrada Doma štampe sagrađena je na Trgu republike u Beogradu između 1958. i 1961. godine prema projektu arhitekte Ratomira Bogojevića i oblikovana u duhu savremene arhitekture kao delo značajnih arhitektonskih i urbanističkih vrednosti, a od 2019. godine utvrđena je za kulturno dobro.

Pogledajte više