KNJIŽEVNO VEČE NENADA GRUJIČIĆA NA "TRGU OD ĆIRILICE": Novosadski pesnik oduševio publiku u Herceg Novom

D. B. M. 24. 08. 2021. u 15:40

U HERCEG Novom, na trgu Belavista, u okviru kulturno-duhovne manifestacije "Trg od ćirilice", nastupio je pesnik Nenad Grujičić iz Novog Sada, upravo ovenčan nagradom "Velika bazjaška povelja" u Rumuniji.

Foto: Nenad Grujičić

Grujičićevo pesničko veče održano je pod nazivom "Sremskokarlovačke tercine", što je u stvari naziv njegove najnovije knjige. Veče je započelo čuvenom Grujičićevom pesmom "Sremski Karlovci", koja je nastala i objavljena podaleke 1993. godine.

Zatim je nastavljeno tercinom "Bermet", koja je napisana u slavu kultnog karlovačkog slatkog vina ispijanog i na austrougarskim i evropskim dvorovima.

Pesnik je naveo ne baš prijatnu"anegdotu": pre poletanja sa aerodroma Surčin, oduzeta mu je iz torbe s knjigama flaša patrijaršijskog "Bermeta" iz Sremskih Karlovaca, koju je bio namenio darivati domaćinima u Crnoj Gori, uz istoimenu pesmu.

Knjiga tercina sadrži i pesme posvećene čuvenim Karlovčanima, najpre Branku Radičeviću, Pavlu Markoviću Adamovu, Jovanu Živanoviću i drugima, ali i Karlovačkoj gimnaziji, Karlovačkoj bogosloviji, Kapeli mira, česmi "Četiri lava", Karlovačkoj berbi... Kao pesničke posvete, tercine obuhvataju i važne ličnosti, goste i prijatelje Brankovoga kola koji više nisu među živima: Miroslav Antić, Desanka Maksimović, Pekić, Mihiz,Medaković i drugi.

U nastavku, pesnik je naizust govorio svoje duhovne pesme koje su nastajale tokom cele njegove dosadašnje karijere: "Golub i zmija", "Mleč", "Svetlica"... Osvetlio je i "mučenički manastir" Bazjaš, a čule su se i pesme koje povezuju dva pesnikova zavičaja, dinarski i panonski: "Nedelja", "Korinđaši"...

Pogledajte više