PRIZNANJA I ZA SRPSKE AUTORKE: Proglašenjem najboljih ostvarenja zatvoren ovogodišnji Sarajevo film festival

A. P.

20. 08. 2021. u 23:10

NA upravo završenom Sarajevo film festivalu dve velike nagrade dobile su i srpske autorke Milica Tomović i Marta Popivoda.

Milica Tomović i Marta Popivoda / Foto SFF Promo

"Srce Sarajeva" za najbolju režiju pripalo je mladoj autorki Milici Tomović za film "Kelti" koji je njen dugometražni prvenac, dok je Marta Popivoda dobila "Srce Sarajeva" za najbolji dugometražni film - "Pejzaži otpora".

"Kelti" su premijerno prikazani u programu "Panorama" ovogodišnjeg Berlinskog filmskog festivala. Ova porodična drama sa elementima komedije, smeštena je u 1993. godinu kada se tri generacije jedne porodice i njihovi prijatelji okupljaju na rođendanskoj zabavi osmogodišnje devojčice.

Film "Pejzaži otpora" Marte Popivode imao je svetsku premijeru u glavnom takmičarskom programu jubilarnog, 50. Međunarodnog filmskog festivala u Roterdamu. Autorka u ovom dokumentarcu beleži putovanje kroz sećanja antifašističke borkinje Sonje (97), jedne od prvih partizanki u Srbiji, koja je bila i među vođama pokreta otpora u Aušvicu.

"Srce Sarajeva" za najbolji igrani film u glavnom takmičarskom programu dobilo je nemačko-austrijsko ostvarenje "Konačna sloboda" u režiji Sebastijana Majzea.

Pogledajte više