U ZAVRŠETKU 58. OKTOBARSKOG SALONA: Nagrađena Sonja Radaković

M.A.K. 20. 08. 2021. u 16:48

NAGRADA 58. Oktobarskog salona - Beogradskog bijenala pripala je mladoj umetnici Sonji Radaković (1989), čiji radovi istražuju granice morala, ukusa i društvenih normi, u formi video zapisa, fotografije, a posebno performansa.

Oktobarski salon KCB

Tako će u nedelju, 13 časova, na svečanom proglašenju nagrada Oktobarca, uz poslednje stručno vođenje kroz izložbu "Sanjari", čiji su kustosi Ilarija Marota i Andrea Bačin, biti izveden performans "Zauzeto" Sonje Radaković.

O priznanjima 58. Oktobarskog salona, odlučivao je stručni žiri u kome su bili francuski likovni kritičar i kustos Žerom Sans, slovenački nezavisni kustos Tevž Logar i Mišela Blanuša,kustoskinja u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Oni su se, kako stoji u saopštenju Salona, fokusirali na različite aspekte Bijenala, ali su posebnu pažnju posvetili mladim i perspektivnim umetnicima, koji su pokazali ne samo autonomiju u svom umetničkom radu i konceptualnu zaokruženost već i želju i potrebu da se pozabave važnim estetičkim i društvenim pitanjima današnjice.

Na likovnoj smotri, koja je od 25. juna do 22. avgusta, predstavila dela 64 umetnika iz zemlje i inostranstva, dodeljena je i nagrada organizatora, Kulturnog centra Beograda, Vuku Ćosiću, umetniku sa stalnom adresom u Ljubljani, za video-rad "Otpakivanje Dišanove kutije". Priznanje podrazumeva samostalnu izložbu u galeriji "Podrum" Kulturnog centra Beograda tokom sledeće izlagačke sezone.

Pogledajte više