VEK OD ROĐENJA BOJSA I MANGELOSA: Izložbom u Gete institutu biće obeležen jubilej dvojice značajnih konceptualnih umetnika

M. A. K.

18. 08. 2021. u 13:19

ČUVENI nemački konceptualista i jedan od vodećih umetnika svetske scene posle Drugog svetskog rata - Jozef Bojs i Dimitrije Bašičević Mangelos, rodonačelnik konceptualne umetnosti kod nas, bili su vršnjaci.

Foto S. Trtovac

Vek od njihovog rođenja, sledećeg četvrtka (26. avgust), u 20 časova, obeležiće Gete institut u Beogradu, izložbom u svojoj galeriji, ali i Umetničkom prostoru U10 i Novoj galeriji vizuelnih umetnosti (NGVU).

Kustosi postavke nazvane "Ko neće da misli, leti napolje!

- Jozef Bojs i Mangelos - 100 godina i umetnost danas" su Ivana Bašičević Antić i Selman Trtovac. Prema njihovoj zamisli u galeriji "Menjačnica" Gete instituta biće izloženi Bojsovi radovi - 40 grafika i multipla, 45 plakata, 50 poštanskih dopisnica i pozivnica i 20 kataloga-knjiga, iz kolekcije Karla Hajnca Rumena, kao i Mangelosova dela iz Fonda "Ilija&Mangelos" i jedne privatne zagrebačke kolekcije.

MANGELOS Tabla umetnika, Foto S. Trtovac

Originalni Mangelosovi i Bojsi radovi će moći da vide i u prostoru NGVU, gde će biti izloženo i delo Damira Stojnića "Kujem uskrsnuće mrtvih" (2014), a svakodnevno će se emitovati film o Mangelosu "Jedno djelo" Eveline Turković i Ane Marije Habjan. Deo postavke koji će biti predstavljen u galeriji U10, bavi se odnosom njihovog umetničkog nasleđa sa savremenom scenom u Srbiji. Radove iinspirisane baštinom dva velikana, nastale specijalno za ovu izložbu, potpisuju Sanja Latinović, Slobodan Stošić, Nadežda Kirćanski i Luka Cvetković.

Postavka u čast duplog jubileja, prema rečima Selmana Trtovca bavi se i okolnostima u kojima su stvarala dvojica umetnika:

- Njihove velike ideje su značajno uticale na umetničko mišljenje i shvatanje društveno-političkih odnosa tada. Ključna ideja vodilja za autore ove izložbe je pitanje šta te ideje znače za umetnike i društvene odnose danas - naglašava jedan od kustosa izložbe.

FILMOVI I RAZGOVORI

DAN posle otvaranja, u 20 časova u Gete institutu biće prikazan film "Bojs" i organizovan razgovor sa kolekcionarom Karlom Hajncom Rumenim. To je deo pratećeg programa, koji će trajati do zatvaranja 18. septembra, a koji podrazumeva predstavljanje publikacije "Crveni horizont" Dejana Sretenovića i The Art of Direct Action - Social Sculpture and Beyond (3. septembar U10) i razgovor sa Ješom Denegrijem i Biljanom Tomić o oba umetnika (9. septembar, Gete institut).

Pogledajte više