BAJKE KAO PUTOKAZ I LEK: "Fedon" objavio knjigu bliske saradnice Karla Gustava Junga

D. B. M. 16. 08. 2021. u 18:41

MNOGI seminari Marije-Lujze fon Franc, bliske saradnice i učenice Karla Gustava Junga, objavljeni su kao knjige, tematski usredsređene na konkretne probleme ili ključne pojmove analitičke psihologije.

Fedon

Poznato je da su bajke, kao direktan produkt kolektivnog nesvesnog, bile njena uža specijalnost i nepresušni predmet proučavanja, pa je upravo na terenu dubinsko-psihološke interpretacije bajki Fon Francova do danas ostala neprikosnovena. Svoje analize ona zasniva na materijalu bajki, koji potiče iz kolektivnog nesvesnog, pa shodno tome sadrže opšte, univerzalne obrasce, a time i mudrost koja je pojedincu naophodna u situacijama koje prevazilaze njegovo pojedinačno, individualno iskustvo i znanje, zapazila je urednica Olivera Žižović.

Izdavačka kuća "Fedon" nedavno je pridružila  knjigu Marije-Lujze fon Franc "Motivi iskupljenja u bajkama" već objavljenim "Ženski princip u bajkama", "Senka i zlo u bajkama", "Mačka" i "Animusu i Animi u bajkama". Reč je o knjizi koja je donekle drugačije koncipirana od prethodnih, budući da je autorka ranije akcenat stavljala na interpretaciju konkretnih bajki, dok ovog puta građu obrađuje tematski, u vidu sagledavanja raznovrsnih aspekata motiva iskupljenja, rasutog u mnoštvu bajki.

- Za Fon Francovu, bajke su svojevrsni putokazi u terapeutskom radu i postupcima lečenja - ističe Žižović. - Posebno je instruktivna analogija kojom se ističe da je u životu, baš kao i u bajci, rešenje uvek individualno, unikatno, odnosno uslovljeno situacijom i ličnošću onoga kome se određena stvar dešava. Kada čitamo bajku, imamo osećaj da je put koji junak bira pravi i da se samo takvim postupanjem može doći do cilja. U nekim slučajevima je, kako to ilustrativno navodi autorka, dobro biti glup, dok u drugim prilikama junak mora da pokaže veliku pamet ili hrabrost. Ponekad je potrebna magija, ili pomoć neke životinje - instinktivnog dela ljudske psihe - dok je nekada, opet, neophodno da junak sve obavi sam.

Pogledajte više