"LEČENJE DUŠE" UŽIVO NA SCENI "TEATRIJUMA": Večerašnjom premijerom svog projekta glumica Hana Anđeli Jovčić vraća se publici

V. STRUGAR

11. 08. 2021. u 10:48

KARIJERA glumice Hane Jovčić krenula je svojevremeno krupnim koracima na svim poljima: igrala je u velikim naslovima gotovo svih beogradskih teatara i matičnom Narodnom pozorištu, gledali smo je u filmovima "Bure baruta", "Dorćol - Menhetn" i "Ranjeni orao", a veliku popularnost stekla je ulogom Mimi u seriji "Lisice".

Foto D. Timotijević Belmondo

A onda je, iznenada, nestala je sa svih naših scena. Večeras će se vratiti autorskim projektom simboličnog naslova "Lečenje duše in vivo", čija je premijera (u produkciji Glumačkog studija Sonje Jauković) u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja i nedavno otvorenom pozorištu "Teatrijum".

Kako se najavljuje, pred publikom će se naći priča o devojci starog kova Nadi Ljubić, s emotivnim problemima i depresivnim raspoloženjem zbog kojeg ne može da radi. Hana je napisala tekst, režirala predstavu, a glavnu (i jedinu) junakinju sama će izvesti na pozornicu. Biće to veliki korak i povratak, jer su njene poslednje premijere bile "Čikago" na Terazijama i "Pokondirena tikva" u Narodnom pozorištu, pre petnaestak godina.

- Ovo je crnohumorna priča o devojci koja je pala u depresiju, ali nije "pobegla" ni u drogu ni u alkohol, već je potražila stručnu pomoć. To je i svedočanstvo o njenom iskustvu sa pet psihijatara koji često, i nezlonamerno, sluđuju ljude različitim pravcima i doktrinama - otkriva Hana, sada Anđeli Jovčić.

Foto D. Timotijević Belmondo

- Neretko oni projektuju sebe u terapiju, lične stavove i mišljenja o životu, a to vreme s pacijentom dobrim delom potroše na obično "ćaskanje"...

Kakav je rezultat njihovih terapija, "primenjenih" na glavnu junakinju, znaće se na kraju predstave. Inače, kao i svaka priča, i ova je delimično nastala na sopstvenom iskustvu.

Nada Ljubić biće ponovo 18. avgusta u "Teatrijumu", u repriznom izdanju predstave. Ovaj projekat Hana Anđeli Jovčić posvetila je svojim roditeljima, Sonji Jauković i počivšem Zvonimiru Jovčiću.

Nesvakidašnji dar

"LEČENjE duše in vivo" biće prilika da se publika ponovo uveri u nesvakidašnji dar ove svestrane glumice koja je bila najbolji diplomac Muzičke škole "Mokranjac", potom diplomirala FDU u klasi profesora Vladimira Jevtovića i Predraga Bajčetića. Lepa Andromaha u Jugoslovenskom dramskom, Maja u "Prokletom Kovalskom" Ateljea 212, Mama Morton u "Čikagu" i Lukrecija u "Lukrecija iliti ždero" Pozorišta ne Terazijama, Meri u "Brzini tame" Zvezdara teatra, Evica, Lena Laner, Madam de Turvel u Narodnom.

Pogledajte više