SVE NADMAŠILA ''OAZA'': Dodelom "Zlatnih mimoza" u Herceg Novom svečano završen 34. Filmski festival

V. VUJNOVIĆ

09. 08. 2021. u 08:00

POBEDNIK 34. Filmskog festivala u Herceg Novom je film beogradskog reditelja Ivana Ikića - "Oaza".

Foto Vanja Berberović

Ovom ostvarenju pripao je "Gran pri - Velika zlatna mimoza", ali i novustanovljena nagrada, u znak sećanja na dugogodišnjeg producenta i direktora Festivala - Nagrada "Zoran Živković".

Odluke o nagradama u selekciji dugometražnog igranog filma saopštila je predsednica žirija, počasna građanka Herceg Novog, Tanja Bošković, na svečanom zatvaranju smotre na Kanli kuli. Ceremonija je započela nastupom Gradske muzike, koja obeležava 135 godina rada i mažoretskog anasmbla koji slavi pola veka postojanja.

Uprkos tome što je u skladu sa epidemiološkim merama gledalaca bilo manje nego inače, atmosfera je bila svečana. Poslovna direktorka festivala i direktorka Herceg festa - Gordana Porobić Krcunović, osvrnula se i na propust sa otvaranja manifestacije, kada je vokalna solistkinja Natalija Radić u jednom stihu i nenamernom greškom izmenila tekst himne Crne Gore.

- Ta greška je za neke bila neoprostiva, a za nas je postala "feliks kulpa". Iskoristili smo je da pokažemo da je funkcija umetnosti i kulture da pruža otpor politizaciji, da menja svet i svest, i da umetnost pobeđuje - istakla je Porobić Krcunovićeva.

URUČENjE Matić prima priznanje  "Milan Žmugić", Foto Vanja Berberović

"Zlatna mimoza za režiju" pripala je rumunskom reditelju Radu Žudeu za film "Baksuzni kres ili luda pornografija". Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Erdžan Kesal za film "Potencijalni kandidat", a za žensku Ilki Gaši za ulogu u filmu "Košnica". Nagrada "Živko Nikolić" za specijalni doprinos filmskom izrazu pripala je direktoru fotografije Savu Jovanoviću, zbog osobenog filmskog izraza primenjenog u kompletnom opusu. Nagradu je uručio Petar Nikolić, sin velikog reditelja.

Priznanje "Milan Žmukić", u spomen na utemeljivača ovog festivala, koje godinama zajedno dodeljuju festivalska direkcija i beogradski Centar film, pripala je reditelju Gordanu Matiću, za film "Pucnji u Marseju".

- Hrabrom upotrebom filmskih sredstava - kako faktografskih tako i dramskih, ovaj film osvetljava istorijske činjenice, koje je davno trebalo ispričati - navedeno je u obrazloženju nagrade.

NAJBOLjA STUDENTSKA OSTVARENjA

U takmičarskoj selekciji studentskog filma prvonagrađeni je film "Velika dostignuća" Nikole Vučinića, studenta Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja. U ovoj kategoriji dodeljena su i dva specijalna priznanja. Film "Tišina" u režiji Mirune Minculescu sa Nacionalnog univerziteta za pozorište i film u Bukureštu I stvarenje "Pas i vetar" u režiji Jovane Marković sa Fakulteta za medije i komunikacije u Beogradu.

Pogledajte više