KOROZIJA KOJA NA SLICI "ZASIJA": Umetnik Zoran Todor već decenijama stvara lepotu od odbačenih metalnih predmeta

D. ALIHODžIĆ

07. 08. 2021. u 05:00

U KRIZNIM godinama, krajem prošlog veka, tada mladi umetnik iz Smederevske Palanke Zoran Todor bio je primoran da se snalazi i da stvara dela od odbačenih stvari.

Zoran Todor / Foto D. Alihodžić

Autor iza koga je 18 samostalnih i stotinak grupnih izložbi, bio je jedan od učesnika likovne kolonije "Budućnost života" koju zajednički organizuju Ministarstvo kulture, Ambasada Slovenije i udruženje "Pigmalion" u Tamnjanici.

- Pre raspada Jugoslavije imali smo dobre fabrike slikarskih boja koje su imale kvalitetne proizvode - priseća se Todor teških, ali inspirativnih vremena. - Onda su se na buvljacima pojavili Rumuni koji su prodavali skupe ali izuzetno nekvalitetne boje. U toj nemaštini da bi mogao da radim sasvim slučajno sam našao malo otpadnog materijala, počeo sam da sklapam, docrtavam, dolepljujem i to je počelo da liči na umetnost. Rešio sam da nastavim s tim, pa dokle me dovede.

Umetnik, prepoznatljiv po ciklusu "Korozija", na čijim radovima metal (bilo da je u pitanju stara šerpa, ili čajnik), dobija novu dimenziju, posle Srednje umetničke škole u Nišu, diplomirao je na Fakultetu primenjene umetnosti, odsek Grafike u klasi profesora Božidara Džemerkovića. Zbog specifičnog materijala, njegove slike ponekad su teške od 18 do 20 kilograma. Zato i ne radi velike formate, najviše metar sa metar.

- Moja umetnost nastala je iz nemaštine, a onda sam shvatio da ja odbačene i uništene stvari ponovo vraćam u život - zaključuje sagovornik.

Pogledajte više