"DEMOKRATIJI" - SVE PRIJA: Reditelj Veljko Mićunović uoči otvaranja Letnje scene na Crvenom krstu

V. STRUGAR

05. 08. 2021. u 09:23

PREDSTAVOM "Demokratija" u režiji Veljka Mićunovića, večeras se otvara sezona na Letnjoj sceni "BDP Globus osiguranje Arena".

Foto Tanjug

Premijera je bila u maju ove godine, a sada će se sa "scene kutija" preseliti na "brisan prostor" pod vedrim nebom.

- Kad igraš u ambijentu, nešto može da se izdvoji iz konteksta, prerežira i dobije drugačiju vrednost. Večerašnje izvođenje biće, u stvari, simulirana scena kutija. Bina je u dvorištu, iza zgrade teatra. Naša predstava, kao kabaretsko-politički teatar, uvek može dobro da profunkcioniše na jednom širem planu: na letnjoj pozornici dobija formu koja je više otvorena, desiće se verovatno i neki dodatan momenat dekonstrukcije koji podseća na atmosferu koncerta. Onda je to za publiku doživljaj, a predstava to ima.

Zanimljivo je što se, inače, igra na maloj sceni, dok će sad biti u dvorištu - maltene za komšiluk. Dakle, čuće se i malo dalje.

KABARETSKI Predstava "Demokratija"   prilagođava se svakom prostoru, Foto BDP

Mićunović kaže da je često prebacivao svoje predstave iz zatvorenog u otvoreni prostor i da se uvek trudio da napravi nešto novo. Nekada je scena samo prilagođena uslovima,a ponekad (na festivalima) igra se i na nekim posebnim mestima, pored mora, u dvorcima.

Na pitanje da li bi iznenadni lavež pasa, ulična buka ili kafansko dovikivanje, mogli da zasmetaju "Demokratiji" , Mićunović kaže:

- Sve bi to "Demokratiji" prijalo! Čitava predstava, u jednoj groteskno-kabaretskoj formi, ima tog stalnog prebacivanja rampe i često obraćanje publici, uz songove i drugo. Mislim da je "Demokratija" i inače jedna od onih koje veoma dobro funkcionišu na festivalima i da su ljudi iz BDP toga svesni. Prilagođava se vrlo lako: može da se igra na velikoj sceni,ali i u vrlo intimnom prostoru.

Pogledajte više