PRODALI SMO VAM KUCU! Iza kulisa jubileja "Singidunuma" - ilustrator i karikaturista Jugoslav Vlahović

M. A. K.

04. 08. 2021. u 11:51

DEO proslave beogradske galerije "Singidunum", kojom je obeleženo 40 godina rada, nedavno je bio i čuveni ilustrator, karikaturista i redovni profesor FPU u penziji - Jugoslav Vlahović.

Foto A. Stanković

Autori su bili predstavljeni sa po jednim delom iz godine kada su u "Singidunumu" imali samostalu izložbu, pa se na postavci našao i njegov rad iz 1987.

- Interesantan je slučaj sa jednim drugim radom sa te izložbe, a to je originalni crtež za omot ploče "Riblje čorbe" - "Ujed za dušu", rađen zahtevnom er-braš tehnikom - prisetio se Vlahović, za "Novosti".

- Pas koji je odgrizao parče meseca jedan je od mojih najboljih radova za albume ove grupe, a opremio sam svih 24. Te godine omot je bio i nagrađen plaketom Saveza likovnih umetnika Jugoslavije.

Foto Privatna arhiva

U nameri da odgovori zainteresovane od kupovine, namerno je stavio vrlo visoku prodajnu cenu od 1.500 nemačkih maraka, dok su cene ostalih grafika bile po 150, navodi sagovornik:

- Jednog dana, u galeriji "Singidunum" dočekala me je prodavačica radosno: "Pre jedan sat prodali smo vam kucu!". Bio sam iznenađen da se našao neko da plati 1.500 maraka.

Pobledela je i upitala me: "Pa zar nije 150?". Nije u cenovniku primetila jednu nulu više! Srećom, čula je da je kupac Nemac, i da je odseo u holelu "Moskva".

Kako otkriva Vlahović, odmah su otrčali do hotela i pronašli kupca:

- U zadnji čas, čovek se već pakovao za put! Objasnili smo mu nesporazum, pa mi je pao kamen sa srca. Bilo bi mi žao da sam ostao bez tog, meni veoma dragog rada. I danas je kod mene.

Pogledajte više