FANTASTIČNI SVET JEDNE DEVOJČICE: Popularni serijal Luka Pirsona o hildi najzad pred čitaocima

Marina Mirković

03. 08. 2021. u 10:12

HILDA i Trol, naslov je prve knjige iz popularnog serijala grafičkih romana za decu Luka Pirsona, a koji je "Laguna" počela da predstavlja domaćim čitaocima, pre svega školarcima.

Foto Arhiva

Upoznajte Hildu. Ona ne može dugo da sedi mirno već mora odmah da uskoči u novu avanturu.

Vodeni duhovi, zalutali džinovi, čudna drvena bića - Hilda uvek nailazi na nešto neobično, i tako provodi dane šetajući po fjordovima i istražujući čudovišta. Ali kad je naletela na stenu koja liči na trola - odnosno za koju je ubeđena da se noću pretvara u strašnog trola, kako je jednostavan naslov njene knjige "Trolovi" upozorava - sve se iznenada promenilo. Mada, kako i ona sama kaže: "Takav je život nas pustolova".
Britanski autor Luk Pirson zaslužio je ljubav i zahvalnost mališana širom sveta, stvorivši upravo Hildu, koja se osim u nizu grafičkih novela, obrela i na mestu junakinje crtanog serijala u produkciji "Netfliksa", a sve to pretočeno je i u knjige za decu. Kako i ne bi doživeo popularnost kada je našao savršenu kombinaciju, u kojoj je pretapaju skandinavski prizori i mitološka bića, sa svetom jedne devojčice, ne bilo kakve, i mnoštvom scena koje vrcaju od pametnog i britkog humora.

Foto Arhiva

Predivan, blesav, šaren i avantura i čudovišnih bića prepun Hildin svet, oduševio je čitaoce, kako male tako i one starije koji su tim malima knjige čitali - jer ovo jeste sjajno štivo za sve generacije, ljubitelje fantastike ili prosto stripova, budući da se autorov crtački dar neretrko "nadmeće" sa spisateljskim umećem.

Sjajno osmišljeni i nacrtani prizori i likovi osvajaju odmah, svaka tabla i prozorčić su fantastična slika za sebe, neretko prepuna (žanrovski) fantastičnih detalja koji će tek docnije otkriti svoju svrhu, i to da se nisu slučajno tu našli, već da autor i te kako zna šta radi.

I tako do lepog, toplog kraja... Posle koga želite još.

E baš zbog toga, u "Laguninim" knjižarama se vrlo brzo obreo i nastavak serijala, naslovljen "Hilda i ponoćni džin", a izdavač poziva čitaoce: "Priključite se Hildi u novoj neverovatnoj avanturi u kojoj treba da sačuva svoj dom!"

Foto Arhiva

Neko želi da otera Hildu i njenu majku sa njihovog imanja. Ali zašto samo Hilda može da vidi ta stvorenja? I kakav je to tajanstveni džin koji dolazi svake noći? Pitanja su koja sebi postavljaju junakinja, i čitaoci, dok zajedno raspliću i ovu prelepu, izuzetno vešto napisanu i nacrtanu priču, uživajući u Hildinom svetu.

A Pirson, i Hilda, vrlo uskoro će ih povesti i u svoje nove avanture, jer pred izdavačem je još nekoliko neobjavljenih naslova iz serijala.

Pogledajte više