TANGO DŽEZ KVARTET PONOVO U BEOGRADU: Argentinski umetnici nastupaju u "Gvarnerijusu" u okviru međunarodne turneje

V.V.S.

02. 08. 2021. u 14:19

U OKVIRU svoje 27. međunarodne turneje argentinski Tango džez kvartet ponovo je u Beogradu: Martin Rao de Vita, bas, Horacio Akosta, klavir, Mauricio Paskuli, bubnjevi, Gustavo Firmenih, tenor saksofon i klarinet - nastupiće u petak,13.avgusta u "Gvarnerijusu".

Gvarnerijus

Posle četiri godine, beogradska publika ponovo će imati priliku da uživa u čarobnom miksu džeza i tanga i nastupu vrhunskih umetnika iz Argentine. Kvartet kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza. Muzika Tango džez kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da nikada zapravo nije napustila "teritoriju" džeza.

Inače,sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, sa svojim Tango džez kvartetom, oživeo plesne večeri u Buenos Ajresu. Te plesne večeri bile su uobičajene u zlatnoj eri tanga, kada su tango i džez živeli zajedno a svirani odvojeno. Tango džez kvartet predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez (a što tangu nedostaje) - improvizaciju.

Nakon izuzetnog uspeha u Argentini, od 2011. godine, ovaj sastav osvaja i evropsku muzičku scenu, nastupajući u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji, Austriji i Češkoj. Posle više od deset godina neprekidnih turneja, Tango džez kvartet zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Afrike, Rusije i Kine.

Pogledajte više