NEDELJA PROĐE - Dejan Lutkić: Dobra priča je najvažnija!

Ivan Lovrić

01. 08. 2021. u 08:25

PRVI glumački potez imao je u kratkom filmu "Igra piona", pre gotovo 30 godina. Od tada vuče majstorske poteze pred kamerama i u pozorištu.

Dejan Lutkić / Foto Tanjug

Dejana Lutkića od juče gledamo u drugoj TV sezoni "Švindlera", gde je i producent. Pitamo ga šta nam ova serija donosi novo.

- Nove likove i malo drugačiji zaplet i rasplet. Potrudili smo se da scenariom i igrom nadogradimo prvu sezonu. Za razliku od prošle, smeštene u leto, sada se sve dešava zimi.

* Hoće li biti uzbudljivija, mračnija i napetija od prve?

- Neće biti mračnija, jer nam to nije cilj, pošto se radi o specifičnoj komediji. A naravno da će biti još uzbudljivija.

* Junaci ove serije vraćaju nas u tridesete godine prošlog veka. Da li je epoha zanimljivija za rad od sadašnjosti?

- To pre svega zavisi od samog scenarija. Epoha ume da bude kudikamo zanimljivija. Možete da se naslanjate na istinite događaje, ali i da smislite svoju priču, kao što smo mi uradili. Onda se igrate tom pričom kako mislite da bi trebalo.

* Istovremeno ste glumac i producent. Koliko se te "uloge" dopunjuju i koliko jedna drugoj smetaju?

- Ne mogu da se dopunjuju. Samo smetaju jedna drugoj. Moje glumačko biće se u pojedinim trenucima buni protiv mog producentskog.

* Prava je poplava TV serija, ne samo kod nas, već i u svetu. Može li iz kvantiteta da se rodi kvalitet?

- Mislim da može. U tom moru ima dosta kvalitetnog sadržaja. Ima nažalost i onog koji je tu samo da bi se popunile rupe u programu.

* Dobro je što ima posla za glumce, jer u doba korone pozorišta uglavnom ne rade, a i malo se filmova snima.

- Moje kolege imaju posla, i ko hoće da radi, ima za to priliku. Ponavljam, uprkos tom kvantitetu, prave se i izuzetno kvalitetne serije.

* Najbolji je recept za svaku seriju da se napravi jednostavna priča o ljudima. Bez obzira na to da li je reč o krimi-žanru ili nečem drugom.

- Priča bi uvek trebalo da bude o ljudima i njihovim sudbinama. Evo, na primer, Klint Istvud je na tome napravio veliki posao.

* Koji su vam dalji glumački i producentski planovi?

- Snimaćemo TV seriju "Zbornica", priču o profesorima, za koju je scenario pisao Vlada Đurđević. Ako bog da, snimanje bi trebalo da počne sredinom ili krajem septembra. Planirali smo da to dugo radimo. Tu sam i glumac i producent.

* Šta vam je još obeležilo proteklu nedelju mimo zanata?

- Bio sam na kratkom odmoru sa porodicom i mnogo mi je prijalo što smo konačno proveli vreme zajedno, usredsređeni jedno na drugo.

Pogledajte više