TRIJUMF "NAJGORE OSOBE NA SVETU": Priznanje "Zlatni toranj" na 28. Festivalu evropskog filma na Paliću pripalo ostvarenju Joakima Trira

J. LEMAJIĆ

23. 07. 2021. u 22:09

"ZLATNI toranj" za najbolji film ovogodišnjeg Festivala evropskog filma na Paliću pripao je norveškom filmu "Najgora osoba na svetu" reditelja Joakima Trira.

Foto Promo

- Film se nagrađuje za majstorstvo korišćenja svih elemenata kinematografije u dubinskom istraživanju psihologije ljudskih odnosa u savremenom društvu - navodi međunarodni žiri u čijem sastavu su bili filmski kritičar Klaus Eder, glumica Minja Peković i reditelji Jovan Arsenić, Kristos Nikou i Darija Oniščenko.

Nagrada "Palićki toranj" za najbolju režiju pripala je Feritu Karahanu za režiju filma "Čuvar brata svojega", realizovanog u tursko-rumunskoj koprodukciji. Žiri je u obrazloženju naglasio da nagradu reditelju dodeljuje "za prefinjen način na koji otkriva društveno stanje u Istočnoj Turskoj". Specijalno priznanje britanskoj produkciji "Dnevnik iz Gvantanama", "za glumačku bravuru Tahara Rahima i režiju Kevina Mekdonalda zbog kojih smo osetili patnju zatvorenika u Gvantanamu".

Za najbolji film u takmičarskom programu "Paralele i sudari" proglašen je film Nun of your business Ivane Marinić Kragić.

- Glavna nagrada za selekciju "Paralele i sudari" ide odvažnom, tematski izazovnom, ali i inspirativnom, toplom i duhovitom filmu koji je duboko odjeknuo u nama. Ovo je priča o snazi ljubavi, ali i priča o neizmernoj količini hrabrosti - hrabrosti da se suprotstavimo institucijama koje i dalje oblikuju i definišu naš život, hrabrosti da ustanemo za svoja prava, svoje želje, svoju ljubav i slobodu - navodi se u obrazloženju Međunarodnog žirija kritike, na čijem čelu je bila filmska kritičarka Ana Šturm. - Ovaj film je važan jer je hrabro umetničko delo, ali je još važniji jer je poruka od ljudi za ljude. A poruka glasi: ko sam ja i kako živim svoj život, nije tvoj posao!

NAGRADA I ZA "DEČAKA"

SPECIJALNO priznanje žirija kritike dodeljeno je filmu "Dečak" Vitalija Akimova, jer je "brutalno iskren i duboko ličan film koji se urezao u naše stomake, ali i u naša srca - nešto što su u stanju da urade samo sjajni filmovi i filmski stvaraoci".

Žiri FIPRESCI za najbolji film Glavnog takmičarskog programa proglasio je takođe ostvarenje "Najgora osoba na svetu" Joakima Trira, "za oporu i otrežnjujuću studiju karaktera, koja stavlja u fokus stanje savremene žene kao nesigurne ali osnažene ličnosti".

Pogledajte više