KLASIKA UZ KOJU SE PLEŠE: Violinista Stefan Milenković na Arlemmu

N. J.

20. 07. 2021. u 22:59

DVANAESTI put zaredom Arilje u julu postaje srpska prestonica muzike, pozornica za klasičare, ali i za naše najbolje džezere, na ulicama odzvanja kakofonija desetak svetskih jezika, a svi žitelji varoši Svetog Ahilija pronalaze način da uživaju i da budu deo festivala ARLEMM.

Foto N. Janković

Ovaj put, počelo je veličanstveno, nastupom violiniste Stefana Milenkovića i orkestra "Kamerata akademika", a zatim i soul - džez sastava "Manivi".

- Na ulicama Arilja se ovih dana može videti sve zbog čega sam ja muzičar. Ljudi svih generacija, naši i gosti iz inostranstva uživaju u muzici. Mi sa scene inspirišemo njih, ova energija nam se vraća i to se oseća u nastupu - rekao je Stefan Milenković, posle nastupa na centralnom gradskom trgu, tik uz čuvenu Crkvu Svetog Ahilija. - Oduševljen sam doživljenim u Arilju.

Uživala je publika u raznolikom repertoaru, od "Karmine burane" Karla Orfa, preko Geršvina i tanga Astora Pjacole, sve do "klasičarske" obrade "Boemske rapsodije" grupe "Kvin". U pauzama, svaka numera imala je uvod, uzbudljivu i edukativnu Milenkovićevu priču o kompoziciji koja sledi, biser vredan koliko i samo delo.

Usledio je nastup sastava "Manivi", autorska muzika u soul u džez maniru, reč je mahom o poeziji ljubavi i intime, pretočenoj u vrhunsko muzičko izvođenje. "Krivci" za emotivno, uzbudljivo i moćno muziciranje su vokalistkinja i gitaristkinja Ivana Vukmirović, bubnjar Peđa Milutinović, pijanista Dragan Ćalina i basista Dejan Antonović.

Pogledajte više