PORODICA VAŽNA TEMA: Reditelj Zrinko Ogresta o "Plavom cvijetu", prikazanom na Palićkom festivalu

J. L.

21. 07. 2021. u 09:12

PRIČA o tri generacije žena u jednoj porodici koje, svaka na svoj način, nose teret svog doba, koju je doneo film "Plavi cvijet" hrvatskog reditelja Zrinka Ogreste, publiku 28. Festivala evropskog filma na Paliću nije ostavila ravnodušnim.

Foto Palić

Ovo ostvarenje hrvatsko-srpske koprodukcije, sa Vanjom Ćirić u glavnoj ulozi, prikazano je u okviru Glavnog takmičarskog programa.

- Hrvatski režiseri imaju određeno mišljenje, da ne kažem predrasudu kada se radi o festivalima u okruženju. A kada je reč o Palićkom festivalu, nedvosmisleno vlada mišljenje da kad ste pozvani na Palić, onda vaš film nešto vredi - smatra Zrinko Ogresta, koji je publici predstavio ono što je svima blisko, a to su ljubav i porodica.

- Ono što je poveznica sa ostalim mojim filmovima je moja preokupacija ženskim likovima. U ovom vremenu u kome živimo, koje je prepuno velikih tema i problema kao što su pandemija, međunacionalni sukobi, izbeglice, meni se učinilo da bi trebalo da se pozabavim suštinskim problemima koji zapravo muče svakog od nas pojedinačno. To su teme poput porodice i ljubavi. Takve teme nam ponekad i promiču jer su autori zatrpani velikim sadržajima.

Zrinko Ogresta, Foto Palić

To su, kako bi kritičari rekli, jednostavne teme koje su vrlo komplikovane.

- Kroz taj teret se prelama sva silina ženskih odnosa - dodaje autor.

- Ulazeći u ovaj film strahovao sam da li ću ovom temom biti nezanimljiv, neprovokativan i konzervativan. Reakcije publike i pozivi na festivale dokaz su da je moj strah bio neosnovan.

U Glavnom programu Festivala večeras će biti prikazani filmovi "Gripa Petrovljevih" Kirila Serebrenikova i "Kopilot" Ane Zohre Berašed. U bioskopu "Abazija" biće specijalna projekcija filma "Sedam hiljada duša" Sanjina Mirića o stradanju srpskih i ruskih vojnika u austrougraskim logorima na prostoru današnje Češke.

Šijanovi "pisci u bioskopu"

ANTOLOGIJA "Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja" Slobodana Šijana predstavljena je juče na festivalu. U knjizi su sabrani tekstovi u kojima naši i regionalni pisci pišu o fenomenu filma.

- Ovo je svedočanstvo o značaju filma u proteklom veku. Od priče "Kinematograf" Čiče Ilije Stanojevića, našeg prvog režisera, koja je i začetak naše fantastike, pa kroz sve etape. Nalazio sam i tekstove koje opisuju šta se dešavalo sa filmom tokom oba rata, kao i dosta stvari koje nisu bile eksponirane. Knjiga pokriva ceo period do raspada Jugoslavije - kaže Šijan.

Pogledajte više