UMETNOST FOTOGRAFIJE: Stevan Kragujević

V.N.

20. 07. 2021. u 15:48

I OVE godine u Velikom Gradištu, opštini kojoj pripada i rodno mesto Vlastimira Pavlovića Carevca, po kome je dobio nadimak, održani su, po 27. put, "Carevčevi dani" - muzička i kulturna manifestacija posvećena vrhunskom umetniku, koji je - iako je bio pravnik i uspešan advokat - ceo život posvetio violini.

Foto Stevan Kragujević

Kulturni centar grada "Carevčevim danima" od 1995. afirmiše muzičke talente, negujući uspomenu na jedinstvenog izvođača narodne muzike, kompozitora i osvnivača Narodnog orkestra Radio Beograda, kojim je rukovodio sve do smrti, 1965. godine, a na čijim programima je bio jedan od prvih interpretatora narodne muzike, čija posvećenost violini, duboka emocija i perfekcionizam, čine i danas neprevaziđeni uzor mladima.
Kulturni centar svake godine priredi i neko iznenađenje, tako da je i ovih vrelih julskih dana u centru grada, iza tek skinutih skela, i još svežih boja, osvanuo mural, prepoznatljiv po sugestivnosti i snazi koja izbija iz Carevčevog lika.

Foto Stevan Kragujević

Autor murala je akademski slikar Nikola Pršendić, a preložak za njegov rad predstalja fotografija Stevana Kragujevića, našeg čuvenog fotoumetnika (1922-2002), nastala samo dve godine pre Carevčeve smrti. Otkrivena je, među Kragujevićevim negativima obrađenim u njegovom Legatu u Muzeju Jugoslavije, a odobrenje za njenu primenu u izradi murala dala je kćer Tanja Kragujević.

Foto Stevan Kragujević

Fotografija, i mural po njoj izrađen, sada produžavaju život dve umetnosti - muzike, i fotografije. Mural se nalazi u neposrednoj blizini spomenika Carevcu, akademskog vajara Milivoja Bogosaljevića, koji je otkriven 1995. A ovogodišnjim otkrivanjem murala, na svečanosti u Velikom Gradištu 13. jula u podne, uspomena na Carevca obogaćena je još jednim kreativnim pristupom.

Pogledajte više