POLA VEKA KROZ UMETNOST: U Galeriji Matice srpske večeras se otvara izložba Nikole i Radmile Graovac

J. SIMIĆ

16. 07. 2021. u 13:30

DVOJE umetnika Nikola (Lika, 1907 - Oplenac, 2000) i Radmila Graovac (Vučitrn, 1920 - Beograd, 2011) koji su kroz život i umetnost zajedno koračali duže od pola veka ostvarivši autentičnu simbiozu dva umetnička senzibiliteta, simbolično se vraćaju u Galeriju Matice srpske u Novom Sadu, večerašnjom izložbom na kojoj će biti predstavljena njihova 43 dela.

Foto Arhiva

Ovom izložbom (večeras u 20 sati) premijerno će biti predstavljen deo zajedničkog opusa ovog umetničkog para - ukupno 22 Nikoline slike i 21 Radmilina skulptura. Reč je o delu kolekcije koju je Galeriji Matice srpske poklonila njihova ćerka Smiljka Graovac Cvetko.

Uz radost povodom večerašnje izložbe, rođaka umetničkog para Graovac, Mirjana Ris, izrazila je duboko žaljenje što Smiljka Graovac nije doživela da večeras u GMS vidi končanu postavku ovog vrednog poklona.

Upravnica GMS dr Tijana Palkovljević Bugarski naglašava da je velika čast i privilegija kročiti u ateljee Nikole i Radmile Graovac te izabrati radove za ovu zbirku.

- Često u našu galeriju stignu već gotove poklon-zbirke, a kada ste u prilici da je sami formirate, to je pravi muzejski posao. Nastojali smo da odabirom što kompleksnije predstavimo njihove opuse iz različitih faza stvaralaštva - kazala je upravnica GMS.

Radmila Graovac -Ženski akt, Foto Arhiva

Autorka msr Mirjana Brmbota, muzejska savetnica GMS, izložbu je upotpunila bogatom dokumentacijom ali i delima Graovčevih koja su dospela u Galeriju Matice znatno pre poklonjene kolekcije, pa će likovni poštovaoci od večeras pa do 16. avgusta imati jedinstvenu priliku da pogledaju raznovrsnu i kompleksnu izložbu dve snažne umetničke ličnosti.

U jednoj sali izloženo je 21 vajarsko delo Radmile Graovac, u bronzi, terakoti i gipsu (reljefi, portreti i druge forme) iz poklon-kolekcije kao i sedam radova koje GMS odranije poseduje. U susednoj sali su slike Nikole Graovca: pejzaži, portreti, mrtve prirode i enterijeri koji odišu jakim bojama i spontanošću.

 

Fotografije

U dve manje sale izložene su zajedničke fotografije umetničkog para Graovac koje oslikavaju njihov zajednički put, dok su u holu postavljena dva najznačajnija dela koja su deo stalne postake - Akt Radmile Graovac, kao i Radmilin portret, rad Nikole Graovca, koji je deo stalne postavke "Srpski modernizam".

Pogledajte više