SVA MILENINA CVETANJA: Sećanje na nedavno preminulu slikarku u Muzeju "Cepter"

M. A. K.

15. 07. 2021. u 12:10

POČAST slikarki, kostimografkinji, scenografkinji, lutkarki, Mileni Jeftić Ničevoj Kostić (1943-2021), koja je ovaj svet napustila minulog maja, odaće večerašnjim otvaranjem samostalne izložbe i Muzej "Cepter".

Foto Cepter

Postavka nazvana "Sećanje na Milenu JNK" predstaviće 16 slika iz zbirke koju baštini Kuća legata, kao i dva platna koja pripadaju muzeju-domaćinu izložbe.

- Za Milenom je ostao ogroman opus - kaže, za "Novosti", istoričar umetnosti Ivana Simeonović Ćelić, direktorka Muzeja "Cepter" i nekadašnji profesor FLU. - Radila je u ciklusima koje je izlagala na samostalnim izložbama, onda kada bi nastajao novi ciklus.

Sve te cikluse, podseća profesorka Simeonović Ćelić, pažljivo je zabeležila istoričarka umetnosti Ana Popović Bodroža, koja se bavi Legatom Milene JNK. Tako su sedamdesetih godina prošlog veka nastale "Bele slike" (trodimenzionalni radovi nazvani "Krojački saloni" i "Popravke čarapa"), a potom u istoj deceniji i "Glave". Sredinom osamdesetih imala je ciklus crteža "Oranice", a onda su usledile "Životinje" - slike na ivici apstrakcije.

U trenutku NATO agresije uradila je "Izbušeno nebo". Ciklusom "Žito", koji je 2000. izlagala u Sidneju započinju radovi vezani za svet vegetacije. Na brojnim putovanjima otkriva daleke prekomorske, egzotične zemlje i civilizacije, pa na svojim platnima oživljava svet botaničkih bašta, flore i faune. Tako su nastali ciklusi "Cvetanje", "Bulke", "Tropi" i finalni "Suton". Kako je zapisala Ana Popović Bodroža, zbog ovih slika čiji su jedini motiv bili cvetnice ili tropsko rastinje, poredili su je sa Džordžijom O, Kif.

- Tumači Mileninih dela propratili su njen život i umetnički opus značajnim tekstovima koji će jednog dana biti sjajan putokaz nekom ko krene u obradu celokupnog opusa i to pretoči u monografiju. Milena JNK to zaslužuje - zaključuje Ivana Simeonović Ćelić.

LEGAT

ZA života je Milena JNK zaveštala Kući legata 69 dela iz svih faza stvaralaštva.

Poklanjala ih je sukcesivno od 2007. godine, da bi, nekoliko meseci pre odlaska, zaveštala i svoj stan-atelje. U njemu će povremeni gosti biti umetnici iz zemlje i inostranstva sa kojima sarađuje Kuća legata. A u prostoru, u kome su ostale njene slike, crteži i drugi lični predmeti, biće organizovani i drugi sadržaji.

Pogledajte više