SAMOSTALNA IZLOŽBA JASNE OPAVSKI U GALERIJI 73: Intimni dijalog prošlosti i sadašnjosti

M.A.K. 13. 07. 2021. u 15:17

NA otvaranju samostalne izložbe slika Mater-Pater, 15.jula u 19 časova u Galeriji 73, na Banovom brdu, umetnica Jasna Opavski izvešće sa svojim kolegama performans pod maskama inspirisan verovanjima starog Balkana.

Galerija 73

Postavku, koja će biti otvorena do 27. jula, čini više od trideset ulja na platnu, čija tema je polaritet između muškog i ženskog, racionalnog i iracionalnog, svesnog i nesvesnog. Kao motivi na njima su prisutni minotauri i anđeli, sfinge i heruvimi, ali i druga poznata bića iz paganskih i hrišćanskih verovanja Balkanskog poluostrva. Deo izložbe je i monumentalna slika, šroka tri metra "Zora nad Srbijom" (u vlasništvu zbirke Mihajlović - Feniks). Na slici koja se premijerno izlaže u Beogradsku prikazana su biblijskr vizijr heruvima, sa simbolima četvorice jevanđelista: orlom, lavom, čovekom i bikom.

Postavku prati i predstavljanje knjige sa reprodukcijama svih radova i pratećim esejima.

- I ova postavka uvek autentične Jasne Opavski, može da se posmatra dvojako - kao intimni dijalog prošlosti i sadašnjosti, nasleđenog i doživljenog... ali i kao Gordijev čvor koji je presečen radošću i životnom energijom. Tako njeno eklektično slikarstvo isijava, stvarajući interaktivne veze sa svakim posmatračem - piše u propratnom tekstu Maja Živanović .

Pogledajte više