"NEČISTA KRV" NA PALIĆU: Ostvarenje nastalo prema prozi Bore Stankovića prvi put će se naći pred publikom na Festivalu evropskog filma

J. LEMAJIĆ

03. 07. 2021. u 14:00

FILM "Nečista krv - greh predaka" reditelja Milutina Petrovića imaće svetsku premijeru 22. jula ove godine na Letnjoj pozornici predstojećeg Festivala evropskog filma Palić.

Foto Promo

Ovo ostvarenje naći će se u Glavnom takmičarskom programu Festivala, koji će se održati od 17. do 23. jula.

- Projekcija na otvorenom, pod zvezdama, na Paliću je idealno mesto da se film vidi premijerno, a sem toga, reč je o internacionalnom festivalu, kom prisustvuje praktično kompletna stručna javnost regiona - kaže reditelj Milutin Petrović, koji se ovim filmom vraća na Festival evropskog filma Palić posle 2015. i projekcije ostvarenja "Petlja".

- Film "Nečista krv - greh predaka" liči na one nekadašnje, koje smo voleli da gledamo više puta. Nama je najvažnije da film krene u bioskope krajem avgusta i u septembru.

Prema rečima Snežane van Hauvelingen, direktorke produkcijske kuće, beogradska premijera zakazana je za 24. avgust u "Kombank dvorani". Ovo ostvarenje se oslanja na prozu Bore Stankovića i prati priču o Hadži Trifunu, uglednom srpskom trgovcu, koji pokušava da očuva mir sa turskim vlastima u Vranju, donosi niz teških odluka koje će kasnije uticati na njegove potomke, junake iz romana "Nečista krv".Film je rađen po scenariju Vojislava Nanovića, koji je adaptirala Milena Marković.

Uloge tumače Dragan Bjelogrlić, Anđela Jovanović, Katarina Radivojević, Feđa Štukan, Tim Sejfi, Nela Mihailović, Marko Grabež, Aleksandar Ristovski, Nedim Nezirović, Dejan Bućin, Teodora Dragićević, Milica Gojković i Vaja Dujović. Scenograf je Milenko Jeremić, a kostimograf Marina Medenica.

Foto Promo

PREDFESTIVALSKI PROGRAM

NA Palićkom festivalu danas počinje predfestivalski program u bioskopu "Eurosinema" u Subotici, gde će biti predstavljene selekcije Best of Europe i Europe 4 kids.

Na repertoaru će biti ostvarenja "Časovi persijskog" reditelja Vadima Perelmana, "Još jedna tura" Tomasa Vinterberga, "Telo Hristovo" Jana Komase, "Berlin Aleksanderplac" Burhana Kurbanija, "O beskonačnosti" Roja Andersona, "Istina" Hirokazu Koreede i "Šarlatan" Agnješke Holand.

SA CELOG STAROG KONTINENTA

NA 28. festivalu evropskog filma Palić biće predstavljeno više od 130 filmova iz svih krajeva Evrope, u 15 različitih selekcija i programskih celina. Projekcije će se odvijati na Letnjoj pozornici na Paliću, kao i u bioskopima "Eurosinema", "Abazija" i "Aleksandar Lifka".

Pogledajte više