INŽENJERKA SA GLASOM SLAVUJA: Uz zvezdu elinu garanču na "Tašu" nastupa i naša Marija Jelić

M. Mirković

03. 07. 2021. u 10:20

SOPRAN Marija Jelić, naša operska umetnica u usponu, sutra će u Beogradu zapevati rolu Mikaele, i to uz jednu od najboljih Karmen današnjice, letonsku zvezdu Elinu Garanču.

Foto Promo

Sutrašnjem koncertu na "Tašu", u okviru Belefa, prethodio je njihov sinoćnji zajednički nastup u Ljubljani, gde su prvi put zajedno koncertno izvele omiljenu Bizeovu operu.

Tenorsku rolu Don Hozea tumači Džonatan Teleman, dok je uloga toreadora Eskamilja poverena Kostasu Smoriginasu. Orkestrom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada dirigovaće maestro Karel Mark Čišon.

- Ogromna je čast i privilegija nastupati sa najboljim mecosopranom sveta, i to na Ljubljanskom festivalu koji je otvorio orkestar Marinskog teatra sa maestrom Gergijevom - rekla nam je Marija, ne krijući uzbuđenje i radost, između tonskih proba sa Elinom, za koju kaže da je naklonjena mladim pevačima, uvek spremna da posavetuje i pomogne.

Foto Promo

Karijera Marije Jelić, diplomiranog inženjera elektrotehnike i osnivača IT firme koju danas vodi tek strateški, kreće se paralelno na dva, naizgled teško spojiva koloseka. Ova velika nada Operskog studija Narodnog pozorišta, trenutno je gotovo potpuno fokusirana na operu, jer inostrani angažmani pljušte, uz one na domaćoj sceni. Taj drugi aspekt ličnosti ove umetnice ipak je vidljiv, recimo u analitičnosti sa kojom se priprema za uloge:

- Uvek postavljam operu i lik u istorijski, geografski, sociološki kontekst, smatram da je to neophodno. Mikaele, koja je anticipacija Karmen (i koja nosi delić Karmen u sebi, i obrnuto) recimo, ne možete pevati sa dramskim tonom, morate se igrati bojom - ona je mlada, hrabra devojka, spremna da se bori za svoju ljubav - ističe umetnica.

Neposredno pre nastupa u Ljubljani i na "Tašu", Marija Jelić učestvovala je na završnom koncertu Operskog studija Narodnog pozorišta. Za jul već sprema rolu u produkciji "Boema" u Jerusalimu, a solo nastup u "Karnegi holu" imaće 5. oktobra. Ali, čeka je i nastup u Argentini, i u "Aidi" na sceni novosadskog SNP.

U KINI PRE PANDEMIJE

PRE pandemije kovida 19, naša pevačica je početkom 2020. godine bila na turneji u Kini. Za devet dana imala je deset koncerata u osam različitih gradova, uključujući Nacionalnu biblioteku u Pekingu.

Pogledajte više