FILM "STRAHINJA BANOVIĆ" U KARLOVIM VARIMA: Ostvarenje Stefana Arsenijevića u glavnom takmičarskom programu

V.V.S.

29. 06. 2021. u 15:10

NOVI film Stefana Arsenijevića "Strahinja Banović" ( "As Far As I Can Walk") uvršten je u glavni takmičarski program 55. Međunarodnog festivala u Karlovim Varima, koji se ove godine održava od 20. do 28. avgusta.

Monika Husar

Film će se, sa još dvanaest ostvarenja iz celog sveta, takmičiti za prestižnu nagradu "Kristalni globus". Ovo je prvi put u poslednjih pet godina da Srbija ima dugometražni igrani film u glavnom takmičarskom programu festivala A kategorije i "premijerno" posle dve decenije u glavnom programu Karlovih Vari.

Reč je o modernoj adaptaciji čuvene narodne epske pesme "Banović Strahinja", smeštene u savremeni kontekst izbegličke krize. Glavni junak je mladi migrant iz Afrike koji je, u želji da se što bolje uklopi u novu sredinu, uzeo srpsko ime Strahinja. Sa svojom ženom Ababuo on živi u izbegličkom kampu u Krnjači, dok novi talas izbeglica iz Sirije, među kojima je i harizmatični Ali, ne unese nemir u njihov život.

U snažnoj i autentičnoj ljubavnoj priči glavne uloge igraju francuski glumac Ibrahim Koma, austrijska glumica Nensi Mensa Ofei i sirijski glumac Maksim Kalil. Značajna uloga pripala je i Nebojši Dugaliću. Zanimljivo je da sve statiste i pojedine manje uloge u filmu tumače pravi migranti iz više izbegličkih kampova u Srbiji. Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Bugarske, Luksemburga i Litvanije.

Pogledajte više