ISTORIJA I POEZIJA ZA NAJMLAĐE: "Izaberi avanturu" nova edicija "Kreativnog centra"

M. Mirković

29. 06. 2021. u 06:23

IZDAVAČKA kuća "Kreativni centar" pokrenula je novu ediciju istorijskih romana "Izaberi avanturu", namenjena deci od osam do dvanaest godina.

Foto ilustracija

Knjiga koja otvara ediciju, "Sirmijumska avantura", čitaocima omogućava da se izbliza upoznaju sa antičkim Sirmijumom, rimskim carskim gradom, koji se nalazi na području današnje Sremske Mitrovice.

Protkana istorijskim činjenicama i zanimljivostima iz života starih Rimljana, interesantnim zadacima i šaljivim stihovima, knjiga je zasnovana na ideji učenja kroz zabavu i stvarana s mnogo pažnje i ljubavi, sa željom da joj se deca iznova vraćaju jer će im svaki put kada je uzmu u ruke pružiti drugačiju pustolovinu i nova saznanja - navodi uspešni autorski tandem, koji iza sebe ima već nekoliko objavljenih izdanja, a koji čine profesor engleskog jezika i književnosti Jelena Šuput i istoričar Gorana Lemajić. Najzanimljiviji trenuci iz života u Sirmijumu obogaćeni su živopisnim prikazima našeg izuzetnog ilustratora Alekse Jovanovića.

Drugi novitet "Kreativnog centra" je zbirka pesama Peđe Trajkovića - pesnika, satiričara, dramskog pisca, prevodioca, ilustratora, "Ušlo kuče u sanduče", namenjena deci u uzrastu od tri do sedam godina.

Foto ilustracija

Ova duhovita i prelepo ilustrovana knjiga napisana je sa idejom da se kroz zanimljive jezičke igre podstakne razvoj govornih veština kod dece. Zanimljiv poetski izraz u ovoj knjizi ogleda se u vrlo zabavnom postupku gomilanja glasova, oblika reči, stihova i likova. Ponavljanju istih oblika u naslovnoj pesmi pridružene su i druge jezičke igre, koje mogu poslužiti za vežbanje memorije i učenje pravilnog izgovora glasova.

- Rima u ovim pesmama, zbog velikog broja kratkih sličnih reči, stvara utisak beskrajnog kruga, gde je najvažniji ritam, pa ih je izuzetno zabavno recitovati. Vešt "reditelj" može ih s decom izvesti na mnogo različitih načina, menjajući glasove i koristeći i horsko recitovanje. Ako to izvođenje prate prave ili improvizovane udaraljke ili ako se doda neka melodija, onda sve postaje veoma atraktivno. Te pričalice-brzalice moja su omiljena forma i beskrajno se zabavljam dok ih pišem. U stvari, zabavljam se šta god da pišem - ističe autor Peđa Trajković.

Foto ilustracija

Sanduče iz pesme po kojoj je knjiga dobila naziv postaje utočište različitim životinjama koje se u njemu, jedna po jedna, skupljaju zbog potrebe za komforom, skrovištem, zaklonom ili društvom. Tako se u sanduče postepeno useljavaju jedno kuče, mače, meče, pače i (zamalo) ptiče, a njihov zajednički život predstavljen je ilustracijama koje na duhovit način prikazuju gužvu i nedostatak prostora u novom domu.

Tekst i slike se u knjizi dopunjuju, a duhovite ilustracije Ane Petrović otkrivaju mladim čitaocima prijateljske, fantastične i humoristične svetove glavnih junaka.

Pogledajte više