ČUVAR SEĆANJA NA TEŠKO DOBA RATA: Vesković: Srpska kultura se odužila značajnom autoru

D. Matović

25. 06. 2021. u 14:34

STANISLAV Krakov je o svemu što je pisao dobio knjigu. O svojim reportažama i putopisima, o beleškama koje su neka vrsta autofikcije ili sećanja... Mi smo dobili najlepše izdanje sabranih dela u deceniji.

Foto N. Skenderija

Delo Stanislava Krakova je dragoceno jer prikazuje osobine srpskog naroda na početku 20. veka. Došlo je vreme da se njegovom književnom, biografskom i esejističkom delu pristupi bez ideoloških predznaka i predrasuda.

Ovako je juče u knjižari "Geca Kon" govorio prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" koja zajedno sa "Službenim glasnikom" objavljuje kapitalnu ediciju Dela Stanislava Krakova. Prvo kolo ove edicije obuhvata deset knjiga, od kojih je do sada objavljeno osam - "Krila", "Kroz buru", "Crveni Pjero i druge novele", "Stvaralaštvo o velikom ratu", "Kroz zemlju naših careva i kraljeva", "Čar Sintre i drugi putopisi", "Reportaže iz avijacije", "Život čoveka na Balkanu", "Plamen četništva" i "Naši savremenici o Krakovu". Na promociji je, između ostalog, rečeno da je Krakov jedan od najvećih pisaca, koji je godinama zbog svojih političkih aktivnosti ili bio skrajnut ili svojatan te mu se pridavao značaj pretežno političke, a ne književne prirode.

Foto Biblioteka Grada Beograda

Stanislav Krkov

- U našoj književnosti 20. veka ne postoji više nijedan značajan pisac koji nije na adekvatan način vraćen u našu kulturu - istakao je književni kritičar Mladen Vesković, jedan od članova Uređivačkog odbora. - Početkom treće decenije 21. veka uspeli smo da rezimiramo vek iza nas, a objavljivanjem dela Stanislava Krakova srpska kultura se odužila jednom značajnom autoru. Možda je ovo uvod u doba u kome ćemo kontinuirano pratiti književnu produkciju.

Zorana Opačić i Nataša Jovanović priredile su tom koji se odnosi na stvaralaštvo Krakova o Prvom svetskom ratu.

- Činjenica je da je Krakov bio opsednut temama o Velikom ratu. On nije bio samo učesnik, već i čuvar sećanja na teške ratne godine - rekla je Zorana Opačić.

Književnik Aleksandar Gatalica je naglasio da je Uređivački odbor sve vreme bio svestan o kakvoj ličnosti je reč:

- Pogovor govori o tome da nismo zaboravili istorijske činjenice, ali i pored njegovog diskutabilnog angažmana, Krakov je bio darovit novinar, talentovani pisac i čovek vrhunskog stila.

ČUDESNA LIČNOST

ISTAKAVŠI da je Krakov bio renesansna ličnost, Petar V. Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga "Glasnika" je rekao:

- Krakov je bio jedan od najodlikovanijih boraca dobrovoljaca u Prvom svetskom ratu, veliki kolekcionar umetničkih dela, numizmatičar. Bio je aktivno uključen u kulturološku i političku mapu onog vremena. Zanimale su ga nove stvari. Avijacija i automobilizam su bile njegove velike ljubavi. Čudesna ličnost koja je uspela da osvetli naše nacionalno nasleđe.

Pogledajte više