ORFEJ I EURIDIKA, VESNICI PROMENA: Premijera i repriza čuvenog Glukovog dela za kraj operske sezone Narodnog pozorišta

M. MIRKOVIĆ

23. 06. 2021. u 11:14

PREMIJERU će večeras, od 20 časova, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, doživeti opera Kristofera V. Gluka "Orfej i Euridika" u režiji Aleksandra Nikolića, a pod dirigentskom upravom maestra Diana Čobanova, gosta iz Bugarske.

Opera "Orfej i Euridika" u režiji Aleksandra Nikolića / Foto Ž. Jovanović

Snežana Savičić Sekulić, koja će nastupiti kao Euridika i večeras i 27. juna, dok će se docnije u toj ulozi smenjivati sa Nevenom Bridžen, iako je pevala i prvu predstavu ("Travijatu") u kostimima posle godinu dana, otkriva da nova premijera za kraj ove teške sezone za sve u ansamblu nosi ogromno uzbuđenje.

- Predivna saradnja sa renomiranim maestrom, te sa rediteljem koji je pravo blago, rezultirale su predstavom za koju sam uverena da će dugo trajati, i koja nam je u svakom smislu neophodna u ovom trenutku, i nama i publici, jer odiše optimizmom i pokazuje da su nam preko potrebne upravo ljubav, požrtvovanost, vera, sve ono što vodi naslovne junake Glukovog dela - ističe Snežana.

Aleksandra Angelov, koja tumači ulogu Orfeja (na smenu sa Janom Cvetković), otkriva da se u ovoj muškoj roli krije veliki, pre svega dramski, izazov za umetnika, te da je tokom rada na predstavi sagledala razmere Glukovog uticaja na potonje velike operske stvaraoce.

- Maestro Čobanov je izuzetan, to treće uho je vrlo važno i poželjno, da pevača vrati na pravi put ili uputi kuda treba - kaže Aleksandra, i ističe da je i reditelj Nikolić uspeo da iz svake od njih izvuče ono najbolje, baš kao i Aleksandar Ilić u, za nju veoma važnom, koreografskom segmentu.

- Čini mi se da nam je sad, više no ikada, potrebno da čujemo poruku ovog dela - da je ljubav najjača sila koja, ukoliko je iskrena i duboka, sve pobeđuje - smatra večerašnji Amor, Sofija Pižurica (koju će u nedelju zameniti Ivanka Raković Krstonošić), i dodaje:

- Takođe, naučićemo da će nam, baš kao i Orfeju, Furije i Kerberi stajati na putu, ali čistog srca i vođeni lepotom i ljubavlju, boreći se muzikom i uopšte umetnošću - možemo pobediti sva iskušenja. Kao što je bog Amor pomogao Orfeju da vrati svoju voljenu Euridiku iz sveta mrtvih, tako i celo današnje društvo, ujedinjeno i složno, može da se izbori sa teškom situacijom koja nas je sve zadesila.

Scenografiju je uradila Dunja Kostić, kostim potpisuje Katarina Grčić, a predstavom će nakon reprize, od naredne sezone dirigovati Zorica Mitev Vojinović.

Pogledajte više