IZLOŽBA MARIJE ZDRAVKOVIĆ U GALERIJI "LUCIDA": Nevidljiva tajna bića

M.M.

22. 06. 2021. u 15:47

U GALERIJI "Lucida" u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu sutra se otvara izložba "Nevidljiva tajna bića" Marije Zdravković.

Galerija Lucida

Usled savremenih tendencija koje favorizuju suv koncept, anuliranje mimetičkog ili figuraciju angažovanog narativa, opstaje slikarstvo prijatno, nežno, prihvaćeno, umetnice Marije Zdravković, uporne u svom istrajavanju i logičnom kontinuitetu, na relaciji preciznog Direrovskog aranžmana kada su u pitanju jasne predstave biljaka i cveća, i Moneovog impresionističkog pristupa sličnoj temi - napisala je istoričarka umetnosti Mira Vujović. - Neprolazna fascinacija efemernom lepotom floranih motiva, potka je slikarskog istraživanja za idealnim kadrom jednog mikro sveta, skrajnutog, skrivenog, rascvetalog ili već umirućeg, a da to nismo primetili.

Sve je počelo 2015. godine u Norveškoj u jednoj botaničkoj bašti, gde je Marija osvestila terapeutsko dejstvo i meditativni karakter flore koju će markirati kao vizuelni identitet svojih radova.

- Uveličani prizori prirode, nepresušni su izvor oblika, boja, raznorodnih vreža linija koji su likovnom naboju umetnice iznova interesantni i inspirativni, ponekad su predlošci fotografije, ali češće je to "in vivo" slikanje bez obzira na problematičnu vitalnost i svežinu biljaka - navodi Mira Vujović. - Mnoštvo je motiva i nadahnuća za glorifikaciju moći i lepote prirode u njenom tako heterogenom sustavu koji je sklon nepredvidivim promenama i razigranoj dinamici.

Marija Zdravković diplomirala je na Fakultetu Likovnih Umetnosti U Beogradu, odsek slikarstvo u klasi profsora Slobodana Roksandića. Učestvovala je na brojnim grupnim izložbama u zemlji i inostranstvu, a imala je i zapažene samostalne nastupe.

Pogledajte više