OBJAVLJENI LAUREATI VIDOVDANSKIH SVEČANOSTI: Dodela nagrada na centralnoj manifestaciji

D. Z.

21. 06. 2021. u 21:51

ŽIRI manifestacije “Vidovdansko pesničko bdenije 2021 “ koje se održava u Gračanici, a koji je radio u sastavu prof.dr Bojana Stojanović Pantović (predsednica) , Žarko Milenković i Milisav Savić (u svojstvu prošlogodišnjeg dobitnika “Zlatnog krsta kneza Lazara” a koji se povukao iz žirija u toku odlučivanja), doneo je odluku da ovogogodišnju nagrada “zlatni krst kneza Lazara “ dodeli piscu Radovanu Belom Markoviću iz Lajkovca za “impozantan i izrazito samosvojan prozni opus” .

Foto: Printskrin Youtube/Dragan Trifunovic Helivideo

Kako se navodi u odluci žirija, Radovan Beli Marković kreira delo koje propituje i problematizuje granice romana kao žanra.

- Štaviše,on ga u prpovedačkom smislu izglobljuje iz linearne fabule, komponujući ga fragmentno i mozaički sa puno lirskih digresija - navodi se između ostalog u odluci žirija po čijoj odluci je “Gračanička povelja” pripala Gojku Božoviću pesniku iz Beograda. Poetička i književna misao Gojka Božovića , prema oceni žirija, rezultat je nepristanka na kompromise i književna sitničarenja.

- Poezija je, za ovog pesnika, kraljica, a prostori pesme su kraljevstva bez granica - istakao je žiri.

Branka Kasalović pesnikinja iz Zubinog Potoka dobitnica je nagrade “Kondir Kosovke devojke “ a prema mišljenju žirija “glas Branke Kasalovićje autentičan, lirski glas koji traži ljubav, razumevanje i slobodu”.

Nagrada “Pero despota Stefana Lazarevića” pripala je pesniku iz Beograda. Nagrade će biti dodeljene 27. juna na centralnoj manifestaciji u porti manastira Gračanica.

Pogledajte više