UMETNOST U SLAVU VIDOVDANA: U Kosovskoj Mitrovici završen Sabor kulturnog stvaralaštva Srbije

D. ZEČEVIĆ

18. 06. 2021. u 18:20

SABOR kulturnog stvaralaštva Srbije, u organizaciji kulturnog centra "Dragica Žarković" u Kosovskoj Mitrovici i pod pokroviteljstvom Privremenog organa, jedna je od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Pokrajini - posvećena Vidovdanu, sa misijom očuvanja srpske kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, ali i opstanka našeg naroda na Kosmetu.

Foto D. Zečević

Jer bez kulture nema ni naroda - kaže Miodrag Radomirović, direktor ovdašnjeg Kulturnog centra, o manifestaciji koja je obeležila minulu sedmicu.

- Sabor traje već 27 godina, ali je bilo prekida zbog ratnih i poratnih dešavanja, a od 2011. uspevamo da održimo kontinuitet. Ova manifestacija je vratila dušu našem gradu, posebno kada je u pitanju kultura dešavanja - dodaje Radomirović i ističe da se proteklih godina ovde okupljalo više od 500 učesnika iz Srbije i regiona, a da je sada, zbog pandemije, izostala samo smotra folklornih ansambala iz zemlje i regiona.

Ipak, okosnica priče o kulturi i umetnosti se ogleda kroz likovnu koloniju "Mladen Popović", koja je dobila ime po njenom osnivaču koji nažalost nije među živima, ali je ostavio bogatstvo u delima koja nastavljaju učesnici iz svih krajeva Srbije, pa i sa Kosmeta.

Stefan , Ekaratina, direktor Radomirović / Foto D. Zečević

A, ovogodišnja kolonija je privukla mlade slikare, poput Ekatarine Antonove (12) iz Rusije i Stefana Stankovića (13) iz Kosovske Mitrovice. Dok je dvoje mladih predano oslikavalo već nacrtanu skicu sa likom kneza Lazara, Stefan objašnjava da je talenat za slikanje nasledio od dede po majci, koja je takođe Ruskinja.

Osim umetničkih slika, ikona i vajarskih dela, na likovnoj izložbi u prostorijama OŠ "Sveti Sava" su bile izložene i zastave Sabora iz proteklih godina.

Inače, manifestacija je otvorena 12. juna, završena je u petak, a direktor Kulturnog centra Miodrag Radomirović - uz napomenu da je jedan deo izložbe vezan i za literaturu - najavljuje da će dela sa književnih večeri biti objavljena i u Zborniku koji se, tradicionalno, štampa posle svakog Sabora.

Učesnici kolonije "Milan Popović" / Foto D. Zečević

Pogledajte više