IZLOŽBA "BEOGRAD-OTAVA" U BIBLIOTECI GRADA BEOGRADA: Osam decenija diplomatskih odnosa

M.A.K. 18. 06. 2021. u 17:01

POVODOM 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Beograd-Otava, Biblioteka grada Beograda i Ambasada Kanade, organizovali su izložbu koja će biti otvorena u četvrtak, 24. juna, u 11 časova na platou ispred BGB (Knez Mihailova 56).

Biblioteka grada Beograda

Postavka koja prati razvoj diplomatskih odnosa dve zemlje, od uspostavljanja do danas, nalaziće se u izlozima Biblioteke, kojigledaju na Knez Mihailovu i Rajićevu ulicu. U slučaju kiše, otvaranje će biti upriličeno u Odeljenju za rad sa korisnicima. Izložba se sastoji od arhivskih dokumenata, fotografija i bilateralnih ugovora koji svedoče o kontinuitetu čvrstih veza između Srbije i Kanade.

Diplomatski odnosi otpočeli još u 20-tim godinama prošlog veka, ali se za zvanični početak smatra se ukaz kralja Petra Drugog Karađorđevića, od 30. maja 1941. potpisanog u Jerusalimu kada je naloženo otvaranje Poslanstva Kraljevine Jugoslavije sa sedištem u Otavi. Ovaj dokument se nalazi na zvaničnom plakatu izložbe. Na otvaranju će govoriti Džajlz Norman, ambasador Kanade u Srbiji i Jasmina Ninkov, direktor Biblioteke grada Beograda.

Pogledajte više