OMAŽ ČUVARU NARODNOG BLAGA: Elma Halilović predstavila film "Život i rad Huseina Derdemeza"

M. N. M.

16. 06. 2021. u 15:27

DOKUMENTARNI film "Život i rad Huseina Derdemeza", autorke dr Elme Halilović u utorak je premijerno prikazan u foajeu novopazarskog Kulturnog centra.

Foto: M.N.M.

Film koji otkriva i značajne segmente kulture i tradicije stanovnika Sjeničko-pešterske visoravni, prema rečima autorke, književne kritičarke dr Elme Halilović, svojevrsni je omaž čoveku koji je ceo svoj životni i radni vek proveo u sakupljanju narodnih umotvorina i usmenog stvaralaštva tog kraja.

- Pisana ostavština Huseina Derdemeza je izuzetno bogata. Ovim filmom sam želela da se javnost priseti svega onoga što je on dao kulturi, prevashodno našoj, ali generalno južnoslovenskoj - navodi autorka, koja je građu za film sakupljala radeći na doktorskoj disertaciji.

U sjeničkom selu Bare, u noći 7. septembra 2011. godine, tri maskirana lica upala su u kuću Huseina Derdemeza (71), opljačkali 1.800 evra, a njega i suprugu Emu pretukli, vezali i oteli im mobilne telefone.

Husein je u užičkoj bolnici došao svesti, ali je dva dana nakon napada preminuo. Ni do danas policija nije rasvetlila ovaj tragični događaj.

Derdemez je decenijama bio saradnik raznih književnih i kulturnih časopisa, a u nauci je poznat kao sakupljač narodnih umotvorina koje je objedinio u knjizi "Sa narodnog vrela". Zabeležio je veliki broj narodnih lirskih pesama, izreka, poslovica, zagonetki, a ostavio je i brojne etnološke zapise iz rodnog kraja. Objavio je i knjigu stihova "Obuzdane iskre".

Pogledajte više