ŠARENE LETNJE NOĆI OBASJAĆE KALEMEGDAN! Najavljen bogat program predstojećeg Beogradskog festivala (BELEF) koji se otvara 27. juna

D. B. M.

05. 06. 2021. u 13:23

OVOGODIŠNjI Beogradski letnji festival (BELEF) biće otvoren 27. juna na Kalemegdanu (plato kod "Pobednika") mjuziklom "Cigani lete u nebo" Pozorišta na Terazijama.

Foto Promo

Veliko iznenađenje je nastup svetske zvezde, operske dive Eline Garanče, koja će se beogradskoj publici predstaviti u koncertnom izvođenju opere "Karmen", 4. jula, zajedno sa sopranom Marijom Jelić i operom i orkestrom Srpskog narodnog pozorišta, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Program festivala podeljen je u dve celine, Beogradsku letnju scenu (od 27. juna do 10. jula) i Beogradske letnje noći (17. jula do 10. avgusta).

- Želimo da Beograd ponovo počne da živi i da na svakom koraku imamo drugačije kulturne sadržaje. Zato je slogan ovogodišnje manifestacije "Beograd živi" - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Beograđani su zaslužili da se vrate normalnom životu.

Program manifestacije predstavila je Andrea Radulović, predsednik odbora Belef-a. Beogradska letnja scena imaće glavni program u okviru kog će biti 17 izvođenja, od čega 13 predstava, pet premijera i tri beogradske premijere, dva muzička i dva igračka koncerta.

Pored toga, biće organizovan BELEF za mlade i dečji BELEF (pet predstava), kao i prateći program u okviru kog će, između ostalog, biti organizovano scensko čitanje drame Feđe Stojanovića "Ja, Feđica" (6. jula). Premijerno će biti predstavljen projekat "Putovanje izvan središta zemlje" (29. i 30. juna).

- Predstava će biti izvedena u autobusu, na aerodromu i u avionu. Publika će aktivno učestvovati u njoj. Početna stanica je Muzej 25. maj, a krajnja avion - najavio je Vladimir Aleksić, glumac, reditelj i producent.

Elina Garanča, Foto Promo

Najveći deo programa biće izveden na Kalemegdanu, dok će premijera predstave "Ova će biti ista" (30. juna) biti odigrana u Ateljeu 212. Predstava "San letnje noći" (9. jula) biće izvedena u Malom pozorištu "Duško Radović", a komad "Cement Beograd" (28. juna) na sceni Beogradskog dramskog pozorišta.

- Grad Beograd je u ovo vreme napravio velike poduhvate na polju kulture - ocenio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu.

- Uspeli smo ne samo da sačuvamo institucije, već i tradicionalne programe.

Beogradsku premijeru na Kalemegdenu imaće predstave "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji" (1. jula) Kruševačkog pozorišta i Narodnog pozorišta Priština, "Ko je ubio Dženis Džoplin" (2. jula) Srpskog narodnog pozorišta, "Lavina" (3. jula) PULS teatra iz Lazarevca i regionalnog pozorišta Novi Pazar. Narodno pozorište Priština sa sedištem u Gračanici predstaviće se prestoničkoj publici predstavom "Ribarske svađe" (7. jula).

Beogradska letnja scena biće zatvorena 10. jula, premijerom predstave "Zaboravljene" u produkciji "Jugo scene".

Tokom "Beogradskih letnjih noći" biće organizovan veliki broj koncerata i muzičkih događaja.

DEČJA SCENA

NA Kalemegdanu će biti postavljena dečja scena, na kojoj će 30. juna premijerno biti izvedena predstava "Čudna šuma", pozorišta lutaka "Pinokio", a sledećeg dana komad istog pozorišta "Šešir pun boja". Pozorište "Boško Buha" izvešće predstave "Pitam se pitam koliko sam bitan" (2. jula) i "Hajdi" (3. i 4. jula).

Pogledajte više