NEMERLJIV DOPRINOS KULTURI: Komemorativni skup u dvorani SANU povodom odlaska akademika, filologa i lingviste Ivana Klajna

M. Mirković

26. 05. 2021. u 07:47

O LIČNOSTI i delu čuvenog, nedavno preminulog akademika Ivana Klajna, izuzetnog filologa i lingviste koga će generacije pamtiti po nezaboravnim "lekcijama" i savetima te nenadmašnim jezičkim priručnicima, juče su sa velikim poštovanjem i ljubavlju govorile njegove kolege i prijatelji, okupljeni na komemorativnom skupu u svečanoj dvorani Srpske akademije nauka i umetnosti.

Foto M. Anđela

Vrhunskog stručnjaka za jezik, neponovljivog profesora, autora naširoko poznatih kolumni, urednika, prevodioca, člana SANU i predsednika Odbora za standardizaciju srpskog jezika, setili su se brojni intelektualci prisutni u publici, slušajući dirljive besede Klajnovih kolega: akademika Zlate Bojović i Predraga Pipera, te profesora italijanskog Julijane Vučo.

Foto M. Anđela

Govorilo se o zadivljujućoj količini znanja i vanrednoj svestranosti Ivana Klajna, o nemerljivom njegovom doprinosu srpskoj kulturi i (nauci o) jeziku, koje je teško sagledati i gotovo dva meseca po odlasku ovog velikog znalca. Na njegovom Filološkom fakultetu, koji ga je ovenčao Poveljom zahvalnosti za doprinos italijanističkim i lingvističkim studijama, Klajna će pamtiti po inspirativnom pedagoškom talentu, autoritetu kojim je odisao uprkos svojoj nenametljivosti, tihom glasu, brzim i tačnim odgovorima, lako pamtljivim primerima i detaljnim analizama i sugestijama. Miran i tih, strpljiv i povučen, Klajn je hrabro "skakao" tek u odbranu svojih kolega italijanista, svestan svog značaja i moći svog autoriteta. Upravo je zahvaljujući tom svom, iz ogromnog znanja proizišlom autoritetu, on uspevao da svojim tihim prisustvom ispuni svaku prostoriju u koju bi stupio - praćen, punim poštovanja, rečima: "Stigao je profesor".

Zlata Bojović, Foto M. Anđela

Jedna od njegovih nekadašnjih studentkinja, Julijana Vučo, podsetila nas je na karijeru Ivana Klajna koji je svojim predanim radom i zalaganjem sticao sve veća priznanja u raznim oblastima.

Najznačajnije priznanje za rad u oblasti italijanistike je prijem u slavnu firentinsku Akademiju dela Kruska - najstariju jezičku akademiju na svetu osnovanu krajem 16. veka s ciljem da neguje "čist" italijanski jezik i jednu od najuglednijih italijanskih i svetskih lingvističkih institucija, navela je Vučo i podsetila:

Matija Bećković, Foto M. Anđela

- Usledile su, u drugoj polovini devedesetih, nagrade "Nolita" i Ministarstva spoljnih poslova Italije za Italijansko-srpski rečnik, a 2004. i Orden Italijanske zvezde solidarnosti (Ordine della Stella della Solidariet italiana) koji mu je dodelio predsednik Republike Italije Karlo Azelja Ćampi...
 

Pogledajte više