MESEC AJKULA NA MALOM EKRANU: Specijalni program "Šarkfest" na kanalu Nacionalna geografija Vajld

N. DRAŽOVIĆ

09. 07. 2023. u 12:00

NAPADI ajkula u najpopularnijem letovalištu na Crvenom moru, u Hurgadi, glavna su tema već drugo leto.

Foto Nacionalna geografija

Sačekale su nas i vesti o ajkulama tokom ove godine i u Grčkoj, Španiji, a nedavno je nekontrolisana tuna u plićaku prestravila i turiste na Malti. Ajkulama su se dodatno ove godine pridružile i pauk-ribe čije otrovne bodlje vrebaju ljubitelje letnjih čarolija već po ulasku u more. Krivca za neobično ponašanje žitelja mora neki vide u zagrevanju mora, dok drugi smatraju da su ovakvi slučajevi sasvim normalni, jer ribe imaju pravo da se u svom staništu ponašaju kako hoće, dok je čovek tu stranac. Ipak, kako je smisao leta tokom tih nekoliko toplijih meseci rashladiti se i opustiti u vodi, nije na odmet na more otići pripremljen. A na kanalu Nacionalna geografija vajld, tokom jula, čeka nas mesec dana najbolje pripreme uz sjajne dokumentarne filmove i serije u okviru specijalnog programa "Šarkfest 2023", uz koji će nam postati makar malo jasnije ko su i kako funkcionišu nemilosrdne kraljice mora - ajkule.

Uz najsavremeniju tehnologiju i vodeće pomorske stručnjake, gledaoci ovogodišnjeg Festivala ajkula zabaviće se, ali i edukovati tokom četiri nedelje skraćenog kursa o ajkulama. Pred nama su sati originalnog dokumentarnog programa i sadržaja uz pomoć kog ćemo zaroniti duboko u nepredvidivu psihu ajkula, i pronaći korisne savete za situaciju bliskog susreta sa ovim morskim nemanima.

"Šarkfest" će ove godine istražiti priobalje SAD, i to na Floridi, Havajima, Njujorku, Južnoj Karolini, ali i širom sveta. Kamere Nacionalne geografije povešće nas do Australije, Bahama, Kanade, Indonezije, Južne Afrike, Velike Britanije i mnoge druge destinacije koje će upotpuniti ovu globalnu podvodnu avanturu.

Emisije posvećene ajkulama emitovaće se svakog dana od jutra do mraka na kanalu Nacionalna geografija vajld, tako da će svako uspeti da pronađe svoju meru ove teme, a biće predstavljeni novi i već poznati stručnjaci u ovogodišnjem programu. Ova saradnja obezbeđuje njihovo učešće u kreiranju emisije, dok oni dobijaju priliku da postanu konsultanti za programiranje i razvoj serije. Neke od emisija koje ćemo gledati su "Kad ajkule napadaju", "Ajkule izgubljenog ostrva", "Ajkule: taktika napada", "50 nijansi ajkula", "Najopasnije ajkule"...

 

Pogledajte više