KNJIŽEVNI KRITIČARI BIRAJU KNJIGU GODINE (12): "Meša" čeka pobednika

V. N.

21. 02. 2023. u 16:00

NA sutrašnjoj konferenciji za novinare u Vukovoj zadužbini u podne biće saopšteni rezultati izjašnjavanja Velikog žirija

Ilustracija Novosti

DOBRIVOJE STANOJEVIĆ (Smederevo)

1. ZEMUNSKA KNjIGA MRTVIH, Predrag Marković ("Solaris")
2. SOTONA U SOLITERU, Dejan Simonović ("Oksimoron")
3. U JEDNOM DANU, Nikola Vujčić ("Arhipelag")
4. O STVARIMA KOJE JE HOMER PROPUSTIO, Miodrag Raičević ("Gramatik")
5. FILATELIST, Nebojša Lapčević (NB "Stefan Prvovenčani")

Foto privatna arhiva

NADASVE zanimljiv roman skrivenih i jasnih kontrasta iz pera P. Markovića. Umešno nijansiranim elementima humora, u sukobu fiktivnog i dokumentarnog, simbolički se predstavlja koloplet grotesknih predstava. Licemerje, u romanu D. Simonovića, prikrivanje stvarnih namera u privatnoj i javnoj oblasti demaskirani su kolopletima otimanja za materijalna dobra. Literatura za sladokusce željne grotesknih zapleta.

N. Vujčić uspeva da svojom knjigom dosledno održi poetičku nosivost i simboličku razobručenost jezičke ekonomije. Ova poezija jeste nesvakidašnji poziv u samorefleksiju. Lirizacija životnog iskustva, između nežnosti i stradanja, oblikovana je u knjizi M. Raičevića, tadićevski setno i gorko humorno. N. Lapčević je napisao knjigu vanrednih lirskih putopisa, skrivenih i otvorenih, unutrašnjih i stvarnih. Pesničko poistovećenje i preispitivanje unutrašnjih i spoljašnjih prostora čini da se ova poezija doživljava kao putopisni refleksivni kaleidoskop.

* * * * * * * * *

SLAĐANA ILIĆ (Beograd)

1. FRAKTALI, Tanja Kragujević ("Čigoja")
2. O STVARIMA KOJE JE HOMER PROPUSTIO, Miodrag Raičević ("Gramatik")
3. U JEDNOM DANU, Nikola Vujčić ("Arhipelag")
4. FILATELIST, Nebojša Lapčević (NB "Stefan Prvovenčani")
5. IGLAMO SE JATA, Dragan Marković ("Dijak")

Foto P. Milošević

U ZBIRCI T. Kragujević izdvajamo nekoliko glavnih motiva: prolaznost, savremeni trenutak, otuđenje, usamljenost, preispitivanje prijateljstva, porodica, priroda, stvaralaštvo, sloboda. U zbirci M. Raičevića u čijem su središtu smrt, uspomene, ali i zaborav, s naknadnom svešću o tome da nije trebalo ignorisati "male, slatke trenutke", lirski subjekt stvaralac radi svoj, i tim radom, sada već iz starosti, i iz usamljenosti, daje odgovarajući kontekst. N. Vujčić i u novoj zbirci poezije, osobitu pažnju posvećuje stvaralačkom procesu, stihovima, rečima, biću stvaraoca. U njoj lirski subjekt predstavlja svu intimnost nastajanja pesme u potpunoj i dobrovoljnoj usamljenosti. Zbirka poezije N. Lapčevića svojevrstan je unutrašnji putopis lirskog subjekta. Označena raritetnim poštanskim markama kao podsticajem, svaka pesma uverljivo svedoči o duhovnim doživljajima različitih krajeva sveta. I u novoj zbirci D. Marković igra se motivima rata, tačnije, piše svojevrstan pesnički "Rat (i mir-bahatluk)".

* * * * * * * * *

SVETLANA ŠEATOVIĆ (Beograd)

1. ŠAPATI MALE VLAŠKE, Slavica Garonja ("Prometej")
2. BOLI, BOLI ME JAKO, Anđelko Anušić ("Revnitelj")
3. FRAKTALI, Tanja Kragujević ("Čigoja")
4. UMETI BOGA, Boško Suvajdžić (Smederevska pesnička jesen)
5. SRPSKOVIZANTIJSKO NASLEĐE U SRPSKOM PESNIŠTVU PRVE POLOVINE 20. VEKA, Marko Radulović (Institut za književnost i jezik)

Foto privatna arhiva

ROMAN S. Garonje je poslednja knjiga iz troknjižja posvećenog prostoru Zapadne Slavonije i senima predaka i kolektivnom nestanku srpskog naroda sa ovih prostora. Kultura sećanja, "pevam i sećam se" i fenomenologija zaboravljenih prostora, nestalog doma, kuće nekuće u zbirci pesama A. Anušića predstavlja pun krug njegovog proznog i pesničkog opusa. Knjiga T. Kragujević je gusto, promišljeno i delikatno iznijansirano pesničko tkanje zamišljeno nad vremenom i novim kovid i postkovid dobom. Dvojezična zbirka pesama na srpskom i ruskom jeziku B. Suvajdžića ukazuje na tokove i savremene poezije usmerene na traganje za dubinom sadašnjeg trenutka osenčenog duhovnošću, hrišćanskim odjecima, tragovima vizantijskih boja. Naučna monografija M. Radulovića, interdisciplinarnog tipa, analizira spoj starih i modernih poetičkih postupaka čime ukazuje na interesovanje naših pesnika od J. Dučića, M. Rakića. M. Bojića, S. Vinavera do D. Maksimović.

* * * * * * * * *

MLADEN VESKOVIĆ (Beograd)

1. O STVARIMA KOJE JE HOMER PROPUSTIO, Miodrag Raičević ("Gramatik")
2. AVGUST, Dejan Matić ("Srebrno drvo")
3. DEČAK SA FANARA, Saša Radojčić ("Agora")
4. SRPSKI PESNIK. MILAN RAKIĆ I KOSOVO, Jovan Pejčić (Fondacija "Grupa sever")
5. KOLjKA I SAŠENjKA, Uglješa Šajtinac ("Arhipelag")

Foto N. Skenderija

NOVE poetske knjige Miodraga Raičevića i Dejana Matića donose zrele tematske uvide i suptilnu lirsku formu. A Saša Radojčić, pesnik i jedan od najpouzdanijih savremenih tumača poezije, u svom prvom romanu donosi zanimljivu i suptilno ispričanu priču u kojoj se oseća "ruka" pesnika. Jovan Pejčić u studiji o Milanu Rakiću skrupulozno tumači temu koja koja je amblematična za ovog našeg pesnika, ali i mnoge druge koji su došli nakon njega. A novi roman Uglješe Šajtinca, koji dolazi desetak godina nakon njegovog izvrsnog romana "Sasvim skromni darovi", donosi za ovoga autora prepoznatljivu igru banatske svakodnevice i književnih asocijacija.

Pogledajte više