BUDI VIĐEN I – UBIJEN: Ovo je TOP 10 kultnih lokala srpske mafije

Novosti online

07. 05. 2021. u 14:32

GOSTI današnjih restorana, kafića i klubova nikada nisu čuli za njih.

Klub "Nana" ispred kog se dogodio zločin /Uhapšeni Nedeljko Grbović - Arhiva Novosti

Ali, u njima se pisala kriminalna istorija klanova Beograda od početka devedesetih godina prošlog veka. Ovo je bilo TOP 10 lokala u koji su mafijaši bili viđeni i - ubijani. Većine odavno nema, kao ni njihovih gostiju i gazda.

1. „MAŽESTIK“

Restoran ali i diskoteka čuvenog beogradskog hotela bio je stecište kockara, šanera, i, naravno, „žestokih momaka“. Ovde je voleo da dolazi i Željko Ražnatović Arkana. Postojanje „Mažestik“ obeležila je pucnjava februara 1990, kada su Kristijan Golubović i njegovi pajtaši upali u diskoteku, naredili gostima da legnu na pod i nekoliko puta pucali u tavanicu.

2. „NANA“

Prva beogradska diskoteka i to na Senjaku osamdesetih je bila jedno vrlo "zatvoreno" mesto, u koje se ulazilo u odelima. Kasnije, devedesetih godina, na ovo mesto su počeli da zalaze "žestoki momci". Andrija Lakonić Laki tu je likvidiran u martu 1990. godine, kada su isplivale priče o saradnji kriminalaca i policije. Nakon njegovog ubistva „Nana“ je zatvorena, a kasnije je postala mesto za izbegavanje.

Ugostiteljski objekti na reci / Foto N. Skenderija

3. „LUKAS“

Ultra popularno mesto na Novobeogradskoj strani obale. Ovaj splav je devet godina, od otvaranja pa sve do 27. novembra 1994. godine važio kao mirno mesto. Onda se jedne noći, u novembru, desio sukob između klanova sa Voždovca i Zvezdare. U prvu pucnjavu na splavu uključila se i rečna policija, a ubijen je Bojan Banović sa Voždovca, dok je njegov prijatelj Miodrag Mija Baškalović teško ranjen. Od te večeri pucnjave će postati sastavni deo imidža splava, gde je na uveliko pevao i Aleksandar Vuksanović koji je kasnije postao poznat po umetničkom nadimku Aca Lukas

4. „TROZUBAC“

Kafić u centru Beograda, iza Terazija, fensi mesto tog vremena. U bašti ovog lokala prvi put je javno isplivalo ime Luke Bojovića, klinca koga je čuvao Željko Ražnatović Arkan i koji je kasnije postao vođa novog „zemunskog klana“. Bojović je tada pucao na vođu Novobeograđana Mihajla Divca, a potom se dao u beg. Posle ove pucnjave mnogi su izbegavali odlazak u „Trozubac“.

5. „SEKS“

Čuveni pandam popularnom „Lukasu“. Na ovaj splav su dolazili pripadnici svih tadašnjih beogradskih gangova zbog čega su često izbijali sukobi. U jednom od obračuna, avgusta 1997. godine, ubijen je Dragan Lazarević Bosanac. U njega su pucala dvojica Zemunaca, od kojih je jedan prethodno na istom mestu ubio i Dejana Nikolića i ranio još šest osoba.

6. „FRESKA“

U ovaj kultni kafić u Vuka Karadžića nije mogao da uđe ko je hteo. U njemu su se okupljali biznismeni tog vremena i članovi tajnih službi - policijskih (saveznih i republičkih) i vojnih. Tu su dolazili „geneksovci“, bankari, čuveni Đovani di Stefano i Radojica Nikčević... U njemu su gluvarili i tadašnji sportisti. Tu su počele da padaju i prve „kombinacije“. U ovom kafiću je maja 1992. godine ranjen Voždovčanin Aleksandar Knežević-Knele u koga je posle svađe pucao jedan Crnogorac. Knele je nakon ranjavanja zadržan u pritvoru zbog ranijih „grehova“, ali je ubrzo pušten na slobodu.

7. „SM“

Fensi kafić tog vremena u Njegoševoj ulici, sa nezaobilaznom klijentelom u trenerkama i bokser kožnim jaknama. Dok je u tom lokalu sedeo šef „voždovčana“ Goran Vuković-Majmun ispod automobila su mu podmetnuli 400 grama eksploziva ispod kola. Ali, spasio ga je sin jednog od tadašnjih vojnih generala.

8. „TIFANI“

U to vreme luksuzni restoran na kraju Voždovca bio je glavno okupljalište „žestokih momaka“. U njemu su se mogle videti sponzoruše koje su bile standardni deo folklora u restoranu. Iako je radio i do kasnih sati, odnosno dok ima gostiju, bio je samo početno mesto odakle se dalje izlazilo u noćni provod. Ostaće zabeleženo da u „Tifaniju“, u ono vreme čestih policijskih akcija, policija nikada nije imala “akciju”. Isped ovog lokala često su izbijali sukobi, a u jednom, februara 1994. je izrešetan Dragan Ugarčić Ugar.

9. „LUV“

Za razliku od „Tifanija“ u ovaj voždovački klub nije mogao da uđe svako, jer su mesto držali Voždovčan. Ovde, u naselju Braće Jerković, dolazile su na daleko čuvene beogradske lepotice. Ispred ove diskoteke je u napadu na vođu voždovačkog klana Gorana Vukovića Majmuna prvi put korišćena puška SAR. Ispred je oružani sukob imao i Kristijan Golubović.

10. „ESTRADA“

Splav okupljalište članova novobeogradskog ganga na čelu sa Mihajlom Divcem. Poznat po brojnim policijski racijama izgoreo je sredinom devedesetih. Uzrok požara, zvanični, bio je - opušak. Novobeograđani, su, međutim, bili uvereni da je u lokalu na reci, čiji su vlasnici bili braća Divac, podmetnut požar.

Pogledajte više