KOMANDANT VUK TUKAO DO SMRTI: Pred sudom u Hagu optužen i Pjeter Šalja za ratne zločine u Albaniji

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

17. 04. 2021. u 06:20

BIVŠU fabriku metala u Kukešu u Albaniji tzv. Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) koristila je kao bazu za razne vojne svrhe - prijem, čuvanje i distribuciju opreme i zaliha, regrutovanje dobrovoljaca i priprema i tranzit pripadnika OVK koji su odlazili na borbene linije ili se vraćali sa njih, zatvaranje i saslušavanje osoba za koje se sumnjalo da sarađuju sa SRJ i Srbijom ili da ne podržavaju OVK.

Foto: Facebook

Za zlostavljanje zatvorenika bio je zadužen Pjeter Šalja. Ratno ime - komandant Vuk.

Ovo je samo deo iz optužnice koju je Specijalni sud za razne zločine na KiM potvrdio protiv Šalje za ratne zločine, mučenja, surovo postupanje i ubistva u periodu od 17. maja 1999. do 5. juna 1999. On je preksinoć iz Belgije, gde je pre više od mesec dana uhapšen, prebačen u zatvor u Hagu.

Navodi se da je Šalja, rođen u Prizrenu, tokom 1998. bio pripadnik tzv. OVK u zoni Dukađini, zatim je negde otputovao (tajni podatak iz optužnice), ali se na poziv štaba za OVK za opštu mobilizaciju vratio 1999. godine, došao u mesto Dureš u Albaniji i opet se priključio OVK.

- OVK je imala komandnu strukturu, imala je kontrolu nad teritorijom i planirala i izvodila dejstva na Kosovu i u Albaniji. Oružani sukobi vođeni su na lokacijama širom Kosova, uključujući teritoriju duž granice sa Albanijom - navodi se u optužnici, čime se praktično potvrđuje da je OVK delovala iz Albanije.

OSLOBOĐEN ZA ODSECANjE GLAVE

U OPTUŽNICI protiv Šalje, takođe kao počinioci zločina, pominju se i Sabit Geci zvani Ćopa i Džemšit Krasnići. Geci, bivši komandant "Dreničke grupe", takođe je saslušavan u Hagu, ali se zasada ne zna epilog. On je, inače, osuđen na 15 godina zatvora na KiM zbog mučenja i ubistva u Kukešu i Cahanu na severu Albanije. Nekoliko puta mu je suspendovan zatvor zbog navodne bolesti. Oslobođen je optužbi da je zajedno sa još jednim od članova "Dreničke grupe", Sahitom Jašarijem ubio policajca Ivana Bulatovića, odsecanjem glave motornom testerom. Krasnići je osuđen na osam godina za zločine u Cahanu i Kukešu.

Tužioci su opisali zločine za koje se tereti Šalja. On ih je napravio činjenjem, a i nečinjenjem, jer je mogao da ih predvidi, a nije ih sprečio. Zatvorenici su mučeni, tučeni palicama, na njih je pucano, a tučeni su i posle ranjavanja, držani u zatočeništvu u improvizovanim ćelijama, bez hrane i vode, ponižavani, terani na fizički rad ubijani... Zatvorenici su mučeni u prisustvu drugih zatvorenika. Pod pretnjom smrću od njih su iznuđavana priznanja da su sarađivali sa Srbima.

- Pjeter Šalja je sam, ali i zajedno s izvesnim drugim pripadnicima OVK, tukao (zaštićeni podaci), između ostalog, pendrecima, metalnim šipkama, pištoljima, bejzbol palicom i noževima - piše u optužnici.

Inače, Šalja je šesti pripadnik OVK, posle Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Saljiha Mustafe, kome će se suditi u Hagu. Godinama je živeo u Belgiji. Ako je suditi po fotogafijama sa društvenih mreža, bavio se i gajenjem cveća. Prvi put će se pred sudom pojaviti prekosutra.

Pogledajte više