DA SE NIKOM NE PONOVI: Paljenjem sveća u Velikoj Plani obeležena godišnjica ubistva Stefana Filića

J. ILIĆ

03. 02. 2021. u 09:22

PROŠLO je godinu dana od smrti učenika Stefana Filića, koji je mučki pretučen ispred diskoteke u Velikoj Plani. Roditelji i drugovi obeležili su godišinjicu šetnjom i paljenjem sveća na mestu ubistva.

Sa jučerašnjeg tužnog skupa / Privatna arhiva

Za sredu je zakazan nastavak suđenja optuženima za Stefanovo ubistvo, Nikoli Bojoviću (21) i Mitru Pandureviću (21) izvođenjem dokaza, odnosno gledanjem video-snimka na kom je zabeležen tragičan događaj.

Roditelji, brat i drugovi Stefana Filića, maturanta i odličnog učenika srednje Ekonomsko-ugostiteljske škole "Vuk Karadžić", na godišnjicu njegovog ubistva prošetali su ulicama Velike Plane kako bi podsetili na tragediju. Zapalili su sveće na mestu gde je pretučen 2. februara prošle godine, i obišli njegov grob u Starom Selu.

- Naš život je stao od kada njega nema. Ništa ne može ublažiti bol i vratiti nam sina. Iščekujemo da na sudu bude zadovoljena pravda, kako se nijednom detetu, ni porodici, ovo ne bi dogodilo - kažu neutešni roditelji koji će u sredu, u sudnici Višeg suda u Smederevu, prisustvovati nastavku suđenja za ubistvo sina.

Za Stefanovo ubistvo optuženi su Bojović i Pandurević, koji su u pritvoru. Njih Više javno tužilaštvo u Smederevu tereti za teško ubistvo pri bezobzirnom nasilničkom ponašanju, za koje je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora do doživotne.

Advokati optuženih osporavaju kvalifikaciju krivičnog dela, dok su se oni izjasnili da nisu krivi menjajući iskaze više puta.

U optužnici se navodi da su Bojović i Pandurević naneli Filiću više udaraca pesnicama. Dok je ležao bez svesti, Bojović ga je šutnuo nogom u glavu, što je Bojović na sudu priznao.

Na sudu su svedočili i Stefanov rođeni brat Andrija Filić, kao i još trojica maloletnika koji su kobne noći bili sa Stefanom. Svi su potvrdili da je mladić brutalno pretučen bez razloga.

Stefan je preminuo 30 sati kasnije, a obdukcijom i veštačenjem povreda ustanovljeno je da je "smrt posledica razarajućih, nasilnih povreda moždanih centara i izliva krvi na mozak".

Događaj je, inače, snimila kamera diskoteke "Brodolom", a snimak bi, kako je najavljeno, tokom današnjeg glavnog pretresa mogao biti predočen sudu, ukoliko sud to odobri. Ako do toga dođe, sud bi mogao da isključi javnost iz glavnog pretresa.

FONDACIJA "STEFAN FILIĆ"

OTAC ubijenog mladića Nenad Filić kazao je da nikakav novac ne može da vrati njihovo dete, ali da ostaju pri odštetnom zahtevu.

- Sav novac, ako ga bude, iskoristiće se za osnivanje humanitarne fondacije za borbu protiv vršnjačkog nasilja koja će nositi ime našeg deteta - kazao je otac.

Pogledajte više