„TO JE OGROMNA POBEDA ZA CELO DRUŠTVO“: Marija Lukić za „Novosti“, nakon odlaska Jutke u zatvor

S. BABOVIĆ

25. 01. 2021. u 13:05

„KONAČNO je gotovo i više neće biti u poziciji da bilo koga ucenjuje, proganja, uznemirava, zlostavlja“ - kaže za „Novosti“ Marija Lukić, oštećena u slučaju zbog koga je Milutin Jeličić Jutka, bivši predsednik opštine Brus, počeo da služio tromesečnu kaznu u Okružnom zatvoru u Ćupriji.

Foto: S. B.

Viši sud u Kruševcu je prošle nedelje, kako su „Novosti“ pisale, odbio žalbu o odlaganju bezuslovne zatvorske kazne Jutke, koji je pravosnažno osuđen za krivično delo nedozvoljene polne radnje, a Osnovno sud u Brusu uputio je Jelilića u Ćupriju.

-To je ogromna pobeda za celokupno društvo - svedoči Marija Lukić, bivša Jutkina saradnica, koja je prva smogla snage da prijavi krivično delo marta 2018. godine. -Nastavljam sa svojim životom, naravno, a svakako da ću se truditi da pomognem i budem od koristi ovom društvu.

Ranije je rešenjem bruskog suda 28. decembra 2020. godine, kao neosnovana, odbijena molba Jeličića za odlaganje, podneta iz, kako je naveo osuđeni, „zdravstvenih razloga“. I Viši sud u Kruševcu je bio istog mišljenja i svoju odluku prosledio bruskom sudu 21. januara ove godine. Da podsetimo, bivši čelnik opštine Brus osuđen je zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje, a oslobođen za krivično delo polno uznemiravanje, odnosno slanje SMS poruka u slučaju, gde je oštećena bila njegova bivša saradnica Marija Lukić.

Jutki, koji je sada opozicioni odbornik GG „Za moderan Brus“, nakon skoro 20 godina vladavine, sudilo se pred Osnovnim sudom u Brusu i Osnovnim sudom u Kruševcu, gde je krajem godine konačno slučaj i dobio svoj epilog, nakon žalbenog postupka pred Višim sudom u tom gradu. Kruševačka policija podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu krivičnu prijavu protiv Jutke u kojoj je bilo obuhvaćeno 7 žena još marta 2018.godine. Tužilaštvo je pokrenulo postupak samo u slučaju Marije Lukić istog leta, a suđenje pred Osnovnim sudom u Brusu pratile su brojne kontraverze.

Odlukom Vrhovnog kasacionog suda suđenje se premešta u Kruševac. Na presudu su se žalili i Jutkin tim i tužilaštvo, koje tražilo jedinstvenu zatvorsku kaznu od 7 meseci. Jeličić, koji je predmet interesovanja kruševačkog pravosuđa, ali i Višeg javnog tužilaštva - odeljenje za suzbijanje korupcije u Kraljevu, služiće punu kaznu zatvora jer nema prava na uslovni otpust.

Pogledajte više