DA LI SU IM SE PUTEVI UKRSTILI: Šta je svedočio veštak za telefoniju na suđenju Zoranu Marjanoviću, optuženom za ubistvo supruge Jelene

Z. U.

12. 11. 2020. u 21:31

POSTOJI mogućnost da su se ukrstili putevi Jelene Marjanović i njenog supruga Zorana u kritično vreme, oko 17 časova, 2. aprila 2016. godine na nasipu Crvenka u Borči.

Foto M. A.

Ne postoje, međutim, dokazi, koji bi to potkrepili, odnosno potvrdili da se to zaista i dogodilo. Iz tog razloga ne može se sa sigurnošću reći da je Marjanović bio pored svoje supruge u trenutku kada je zadobijala smrtonosne udarce u potiljak!

Ovakav zaključak može se izvući posle ročišta Zoranu Marjanoviću optuženom za ubistvo supruge Jelene, na kojem su tužilac i advokati odbrane u beogradskom Višem sudu iznosili mišljenje o prostorno-vremenskom veštačenju, čiji je nalaz i mišljenje predstavio sudski veštak Dragomir Vasiljević.

On je ostao pri svom pisanom nalazu i mišljenju, a potom je odgovarao na pitanja obe strane. Na samom početku je rekao da je veštačenje bilo izuzetno teško i komplikovano, posebno kada je reč o pozicioniranju aktera događaja i signala njihovih mobilnih telefona.

- Signal mobilnog telefona Jelene Marjanović bazna stanica je poslednji put registrovala u 16 časova, 56 minuta i 52 sekunde - rekao je veštak. - Telefon Zorana Marjanovića nije bio aktivan u intervalu od 16 časova, 38 minuta i 35 sekundi, do 17 sati, četiri minuta i 28 sekundi. Na osnovu svih parametara moje je mišljenje da je njegov telefon bio ili isključen ili je bio na "avio-modu".

Vasiljević se, međutim, u četvrtak i ogradio navodeći da je veštačio samo nasip, kao i deo od nasipa do kanala, ali ne i suprotnu stranu, koja ide ka Dunavu. U tom delu, kako se čulo, nijedna bazna stanica ne može da "hvata" signal. Iz svega što se rečeno proizilazi da, ukoliko je Marjanović bio u tom delu, ka reci, signal njegovog telefona nije mogao ni da bude "uhvaćen", jer tu postoje "rupe".

- Marjanovićev telefon bazne stanice, koje pokrivaju nasip, posle 17.04 registrovale su više puta - naveo je Vasiljević. - Najmanje pet poziva je bilo upućeno Jeleni Marjanović i to je zabeleženo u njenoj komunikaciji. Brata Miloša je pozvao oko 17.17 i taj razgovor je trajao tridesetak sekundi.

Veštak, koga je angažovalo tužilaštvo, rekao je i da od rampe, gde su se rastali Jelena, Zoran i Jana, do mesta gde je ubijena pevačica ima oko kilometar, a još oko 700 metara do druge rampe.

- Taj kilometar može da se prođe od 12, ako se trči, do 25 minuta ako se lagano hoda - naveo je Vasiljević.

ODBRANA OSPORAVALA NALAZ

ADVOKATI odbrane su osporavali pisani nalaz, kako je rečeno, i zbog aplikacije i softvera na telefonu pomoću kojih je rađeno veštačenje, a koji nisu akreditovani. Pored toga, veštačenje je rađeno na različitom modelu mobilnog, od onih koji su koristili Jelena i Zoran Marjanović.

- Sam proizvođač aplikacije, kojom je rađeno veštačenje naveo je da rezultati zavise od aparata - osporio je nalaz i mišljenje advokat Stefan Jokić.

Pogledajte više