ZVEZDAN I LEGIJA OSTAJU U "ALKATRAZU": Apelacioni sud odbacio žalbe, ostaju u strogoj izolaciji Zabele

Novosti online

09. 11. 2020. u 22:32

APELACIONI sud u Beogradu odbacio je žalbe Milorada Ulemeka Legije (52), bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) i njegovog zamenika Zvezdana Jovanovića Zvekija (55), osuđenih na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, da kaznu služe van najčuvanijeg srpskog zatvora „Alkatraz“.

Foto: AP Photo/Darko Vojinović/EPA

Na prvostepenu odluku se nije žalio Legija, već njegov advokat, dok su Zvezdan i njegov branilac odvojeno uložili žalbe.

- Predsednik Apelacionog suda je potvrdio odluke predsednika Višeg suda u Beogradu - rekla je Tatjana Tešić, portparol Višeg suda u Beogradu.

Zvezdanov advokat Gradimir Nalić izjavio je juče  da u obrazloženju odluke o boravku u najčuvanijem zatvoru nema ništa novo.

- Nadležni već 10 godina imaju isto obrazloženje. Svaki put napominju da nemaju novih informacija o tome zašto bi Zvezdan služio kaznu na drugom mestu. Te informacije mi nikad nismo mogli da proverimo. Odbrana nikada nije imala uvid u te izveštaje, pa samim tim nismo mogli da se branimo od takvih optužbi. I dalje smo gde jesmo. Rekao sam mu da pravdu možemo da potražimo na drugoj strani, pred Evropskim komitetom za torturu, jer je naša država članica, i pred Sudom za ljudska prava u Strazburu, ali je on to odbio i rekao: „Neću da tražim pravdu van Srbije“ - otkriva advokat Nalić.

Ovom zapečaćenom odlukom, Legija u srpskom „Alkatrazu“ treba da bude do jula 2022, a Zvezdan do kraja avgusta iste godine. Legija se već 16 godina nalazi u strogoj izolaciji specijalnog paviljona požarevačke „Zabele“. 

- Pošto mu je stroga izolacija produžena na još dve godine, Legiji će i dalje biti uskraćene privilegije koje važe za osuđenike u otvorenijim paviljonima - češći kontakti sa spoljnim svetom, rad u nekoj radionici, šetnje u krugu zatvora i pravo na ljubavnu sobu - objašnjava izvor.

- Predsednik suda na svake dve godine po službenoj dužnosti ispituje da li on treba da ostane u strogo čuvanom „Alkatrazu“.

Odluka se donosi na osnovu izveštaja iz zatvora, policije i službi bezbednosti, kao i mišljenja tužioca, a nadležni su procenili da je Legija i dalje opasan, i da bi na slobodi mogao da nastavi da se bavi kriminalom - navodi izvor iz suda.

(Alo)

Pogledajte više