MORAĆE DA VRATE 4 MILIONA DINARA: Presuda grupi iz Beograda za poresku utaju i zloupotrebu položaja

N. B.

08. 10. 2020. u 13:30

PRED Specijalnim sudom u Beogradu posle tri godine od započinjanja postupka, prvostepenom presudom osuđeno je devetoro okrivljenih zbog zloupotrebe službenog položaja i poreske utaje, na ukupno 17 godina i devet meseci zatvora.

Foto N.Skenderija

Goranu Jovićeviću izrečena je jedinstvena kazna zatvora od tri godine i četiri meseca zatvora, dok je okrivljenim Mirku Simiću, Milošu Andriću i Ivani Popin izrečena jedinstvena kazna zatvora od po dve godine i osam meseci zatvora.

Milan Munjas osuđen je na dve godine i tri meseca zatvora. Bojan Obrenić, Dean Kvočka, Aleksandar Todorović i Milorad Tomović osuđeni su na ukupno tri godine i dva meseca kućnog zatvora.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je ranije sa još desetoro okrivljenih zaključilo sporazum o priznanju krivičnih dela na kazne zatvora i kućnog zatvora.

Tužilaštvo ih je teretilo da su od 2015. godine do 7. juna 2017. godine u Beogradu organizovali kriminalnu grupu koja je preuzela Privedno društvo "Barkom sistem" kako bi sačinjavali i overavali poslovnu dokumentaciju sa neistinitim sadržajem o navodno izvršenom prometu dobara i usluga pruženim od strane ovog privrednog društva drugim privrednim društvima na teritoriji Republike Srbije.

Na osnovu toga, kako se tvrdi, vršene su uplate na račun privrednog društva "Barkom sistem", da bi zatim novac podizali i u gotovini vraćali uplatiocima uz zadržavanje za sebe provizije u iznosu od pet do deset odsto.

Presudom su okrivljeni obavezani da solidarno nadoknade priotivpravno pribavljenu korist u iznosu višem od 4.000.000 dinara, dok su okrivljeni koji su izvršili krivično delo poreska utaja obavezani da iznos utajenog poreza uplate u budžet Republike Srbije.

Pogledajte više