DETALJI SA SUĐENJA ZA UBISTVO STEFANA: Ove reči sudije su usledile pre izricanja presude

D. ALIHODžIĆ

29. 09. 2020. u 20:21

NIŠLIJA Dejan Mitić (28) osuđen je juče prvostepenom presudom na osam godina zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja koje je za posledicu imalo smrt Stefana Kocića (20).

Foto: Privatna arhiva

Mitić je 9. avgusta prošle godine na ulazu u Nišku Banju, vozeći pijan i drogiran neregistrovani BMV, usmrtio Kocića koji je stajao pored puta da bi pomogao vozaču "zastave 101" Mladenu Davidoviću da promeni gumu. Mitić nije ni primetio zaustavljeno vozilo i pri brizini od 75 kilometara na sat udario je u mladića koji je klečao pored asfalta.

VOZAČKA DOZVOLA

Mitić je bio u klasičnom pritvoru od 9. avgusta 2019, a od 22. aprila do sada je u kućnom pritvoru. Juče nije bio na izricanju presude, ali će mu ovo vreme biti uračunato u zatvorsku kaznu.
Izrečena mu je i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u maksimalnom trajanju od pet godina. Međutim, on uopšte nema dozvolu, pa će, kako je pojasnila sudija Savić, ova zabrana važiti pet narednih godina po odsluženju kazne.

- Osuđeni Mitić je otac maloletnog deteta. Tokom suđenja se držao korektno, govorio je istinu i pokazao da se iskreno kaje. Ipak, u pitanju je bila nasilnička vožnja pod dejstvom visoke količine alkohola i opojne droge, bez dozvole, u neregistrovanom automobilu - rekla je, obrazlažući presudu, sudija Višeg suda u Nišu Tamara Savić.

Tužilaštvo je tražilo šest godina, a porodica nastradalog 12 godina zatvora.

- Nismo zadovoljni visinom kazne, jer smatramo da samo doživotni zatvor može da bude opomena svima koji se usude da pijani sednu za volan i tako usmrte nekog. Našeg sina ništa neće da vrati, ali apelujemo na vlasti da promene zakon i da se takvi vozači najstrože kažnjavaju - kazali su nakon izricanja presude roditelji nastradalog Stefana, Biljana i Zvezdan Kocić. - Hteo je da pomogne vozaču u nevolji, a nije ni slutio da će ga dobrota koštati života.

U celom slučaju sporno je ponašanje upravo samog Davidovića, na koje je ukazala i sudija Savić, koja je prilikom izricanje presude navela da je on lagao na sudu iako je bio pod zakletvom i da očekuje da reaguje tužilaštvo po službenoj dužnosti. Inače, Davidović nije propisno obeležio vozilo, koje je zaustavio na kolovoznoj traci.

Pogledajte više